Schadevrije jaren voor autoverzekeringen

De premie voor de autoverzekeringen wordt door veel verschillende factoren bepaald, zoals het gewicht van de auto, de waarde van de auto, de postcode en dergelijke. Op basis van deze gegevens wordt de bruto premie voor autoverzekeringen bepaald. Daarnaast krijgt u een korting op de premie van de autoverzekering als u schadevrij rijdt.

Hoe werkt de korting op uw autoverzekering?

Ieder jaar dat u geen schade heeft, ontvangt u een korting (bonus) op de bruto premie van de autoverzekering. Deze jaren zonder schade heten de schadevrije jaren. De korting wordt bepaald aan de hand van een kortingstabel. Dit kortingsschema wordt bonus-/malusladder of BM-ladder of schadevrije jaren tabel genoemd. Voor ieder extra schadevrij jaar op de autoverzekering stijgt u een stapje op de kortingsladder. Deze korting kan oplopen tot 80% van de bruto premie van de autoverzekering.

Minder korting op uw autoverzekering door schade

Als u in één jaar een keer een schade heeft op de autoverzekering dan valt u 5 stapjes (meestal 4) terug op de ladder of tabel en krijgt u een lagere korting (bonus of malus). Het duurt 5 jaar voordat u weer de zelfde korting op uw autoverzekering krijgt. Als u een kleinere schade heeft kan het zinvol zijn om deze niet te claimen op uw autoverzekering, maar om deze zelf te betalen, omdat de extra premies over de komende jaren hoger zijn dan het schadebedrag. Heeft u twee schades in één jaar valt u extra hard terug op de bonus/malusladder. Dit is namelijk 2 keer 5 schadevrije jaren is 10 schadevrije jaren minder. Het is zelfs mogelijk dat u een premietoeslag (malus) krijgt. Meestal is deze toeslag maximaal 25% van de bruto premie. U kunt niet minder dan -5 schadevrije jaren hebben. Zie het voorbeeld hieronder.

Vanaf 1 januari 2014 meer duidelijkheid opgebouwde schadevrije jaren

Vanaf 2014 hebben verzekeraars afgesproken dat u minimaal 1 keer per jaar een opgave krijgt van uw actuele stand van de schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren staat meestal op de polis van uw autoverzekering vermeld.

Vanaf 1 januari 2016 uniforme tabel voor schade vrije jaren

Vanaf 2016 gaan alle verzekeraars dezelfde tabel voor de schadevrije jaren gebruiken. Hierdoor wordt het duidelijk hoe u schadevrije jaren opbouwt en wat er gebeurt met uw schadevrije jaren als u een schade heeft. De kortingen bij een bepaald aantal schadevrije jaren blijft wel per verzekeraar verschillend.

Voorbeeld van een Bonus-/Malusladder

Hieronder ziet u een voorbeeld van een Bonus-/Malusladder of kortingstabel voor autoverzekeringen. Iedere verzekeraar hanteert dezelfde tabel maat verschillende kortingen en kortingspercentages (zie 2e kolom). Als u nog geen schadevrije jaren op een autoverzekering heeft opgebouwd start u op de basistrede. Meestal is dit trede 6 en start u dus op een korting op de bruto basispremie van 40%. Ook dit is per verzekeraar verschillend. Als u een jaar geen schade heeft gehad gaat u in jaar 2 een trede omhoog naar trede 7 en krijgt u bijvoorbeeld 50% korting op de premie van uw autoverzekering. Heeft u in een jaar 1 schade dan valt u in dit voorbeeld terug van trede 6 naar trede 1 en krijgt u bijvoorbeeld een toeslag van 25% op de premie van uw autoverzekering.

Trede Korting Schadevrije jaren Zonder schade Na 1 schade Na 2 schades Na 3 schades
21 80,0% 15 of meer +1 jaar 10 5 0
20 80,0% 14 15 9 4 -1
19 80,0% 13 14 8 3 -2
18 80,0% 12 13 7 2 -3
17 80,0% 11 12 6 1 -4
16 80,0% 10 11 5 0 -5
15 80,0% 9 10 4 -1 -5
14 79,0% 8 9 3 -2 -5
13 78,0% 7 8 2 -3 -5
12 77,0% 6 7 1 -4 -5
11 76,0% 5 6 0 -5 -5
10 75,0% 4 5 -1 -5 -5
9 72,5% 3 4 -2 -5 -5
8 70,0% 2 3 -3 -5 -5
7 65,0% 1 2 -4 -5 -5
6 60,0% 0 1 -5 -5 -5
5 50,0% -1 0 -5 -5 -5
4 30,0% -2 -1 -5 -5 -5
3 20,0% -3 -2 -5 -5 -5
2 10,0% -4 -3 -5 -5 -5
1 0,0% -5 -4 -5 -5 -5

Bonus/malusverklaring en Roydata

Enige tijd terug ontving u na het beëindigen van een verzekering een bonus/malusverklaring van de verzekeringsmaatschappij. Deze verklaring van het aantal opgebouwde schadevrije jaren kon u gebruiken om aan de nieuwe verzekeraar aan te tonen hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd, zodat u bij de nieuwe verzekeraar ook weer korting kon krijgen. Inmiddels wordt dit digitaal geregistreerd in een centraal register dat Roydata heet. De oude verzekeraar van de autoverzekering meldt na het beëindigen van de autoverzekering het aantal schadevrij jaren aan Roydata. De nieuwe verzekeraar vraagt het aantal schadevrije jaren voor de autoverzekering op in Roydata.

Schadevrije jaren voor de autoverzekering met een leaseauto

Als u eerst een leaseauto had en nu een eigen auto koopt of heeft gekocht, dan heeft u nog geen schadevrije jaren opgebouwd op een eigen autoverzekering. Niet alle verzekeraars accepteren de schadevrije jaren van een leaseauto voor de nieuwe autoverzekeringen. Onder bepaalde voorwaarden nemen wij de schadevrij jaren van de leaseauto wel over op de nieuwe autoverzekering. Wij hebben een officiële schriftelijke leaseverklaring van de leasemaatschappij nodig, met een overzicht van alle periodes dat u met leaseauto's heeft gereden, een opgave van het kenteken per periode en het complete schadeverleden van alle leaseauto's. Stuurt u deze verklaring eerst per mail aan ons toe, dan weet u vooraf of u korting op de autoverzekeringen krijgt toegekend.

Schadevrije jaren op de autoverzekering met no-claim beschermer

Met een no-claim beschermer bij de autoverzekering behoud u de opgebouwde korting in geval van schade. De korting op de premie van de autoverzekering blijft dan in geval van schade het zelfde, maar het aantal schadevrije jaren wordt wel lager. Bij het overstappen naar een andere autoverzekering, dan wordt de premie gebaseerd op de werkelijke schadevrije jaren en niet op basis van de hogere korting met behulp van de no-claim beschermer.

 

Goedkoopste autoverzekeringen vergelijken met hoge kortingen
Besparen op uw autoverzekering? Klik hier om de goedkoopste autoverzekeringen te vergelijken, te berekenen en autoverzekeringen direct met hoge korting online af te sluiten. Jaarlijks automatisch een nieuwe vergelijking van uw autoverzekering om ook nog eens altijd de goedkoopste autoverzekering te houden! Premie autoverzekering berekenen >>

 

Allsecur Autoverzekeringen | Centraal Beheer AutoverzekeringenFBTO Autoverzekeringen | Independer Autoverzekeringen | Inshared Autoverzekeringen | Ohra Autoverzekeringen | Premie.nl Autoverzekeringen | Univé Autoverzeekringen | Verzekeruzelf Autoverzekeringen | Verzekeringssite Autoverzekeringen | Zelf.nl Autoverzekeringen | Autoverzekering bij problemen | Vergelijking AutoVerzekeringen | Dekkingen Autoverzekeringen | Oldtimer Autoverzekeringen | Zakelijke Autoverzekeringen | Beëindigen AutoVerzekeringen | Inloggen AutoVerzekeringen.nl