Assurantiebelasting op autoverzekeringen

Over de premie van autoverzekeringen betaald u assurantiebelasting. Hieronder vind u meer informatie over de assurantiebelasting op uw autoverzekering.

Wat is assurantiebelasting

Assurantiebelasting is de Nederlandse benaming van een belasting die wordt geheven op verzekeringen, dus ook op autoverzekeringen. De ongevallen inzittendenverzekering bij de autoverzekering is vrijgesteld van assurantiebelasting. Assurantiebelasting wordt ook geheven over financiële adviezen over het afsluiten en service voor niet-vrijgestelde verzekeringen door een adviseur.

Een aantal verzekeringen is vrijgesteld van assurantiebelasting:

  • Levensverzekeringen
  • Ongevallen-, invaliditeits-, en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
  • Ziekte- en ziektekostenverzekeringen
  • Werkloosheidsverzekeringen
  • Verzekeringen van zeeschepen (behalve pleziervaartuigen) en luchtvaartuigen die bedoeld zijn als openbaar vervoermiddel in het internationale verkeer (dus bijvoorbeeld geen privévliegtuig)
  • Transportverzekeringen
  • Herverzekeringen
  • Exportkredietverzekeringentransportverzekeringen
  • Reisverzekeringen soms, hangt af van de vorm en de dekking van de verzekering

Per 1 januari 2013 is de assurantiebelasting verhoogd van 9,7% naar 21%

Op de meeste verzekeringen betaald u assurantiebelasting. Op de autoverzekering betaald u ook assurantiebelasting. De assurantiebelasting was tot en met 2012 nog 9,7%. In het regeerakkoord is afgesproken dat de assurantiebelasting vanaf 1 januari 2013 is verhoogd naar 21%. De premies die u na 1 januari 2013 voor een groot aantal verzekeringen, inclusief autoverzekeringen, betaald worden door de assurantiebelasting dus met ongeveer 10% verhoogd.

Historie van de assurantiebelasting

Vanaf Assurantiebelasting
01-03-1984 7,0%
01-03-2008 7,5%
01-03-2011 9,7%
01-01-2013 21,0%

 

Goedkoopste autoverzekeringen vergelijken met hoge kortingen
Besparen op uw autoverzekering? Klik hier om de goedkoopste autoverzekeringen te vergelijken, te berekenen en autoverzekeringen direct met hoge korting online af te sluiten. Jaarlijks automatisch een nieuwe vergelijking van uw autoverzekering om ook nog eens altijd de goedkoopste autoverzekering te houden! Premie autoverzekering berekenen >>