Schade autoverzekering claimen of niet claimen?

Als u schade heeft met uw auto dan kan dit gevolgen hebben voor de premie en uw schadevrije jaren van uw autoverzekering.

Hogere korting voor ieder jaar zonder schade op uw autoverzekering
Ieder jaar dat u geen schade op uw autoverzekering heeft gehad krijgt u een extra schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Als uw verzekeraar een schade aan u of aan de tegenpartij heeft moeten uitkeren dan krijgt u meestal 4 of 5 schadevrije jaren minder. Als de verzekeraar uw schade heeft kunnen verhalen en uw verzekeraar zelf per saldo niets  heeft hoeven uitkeren heeft dit geen gevolgen voor uw premiekorting op de autoverzekering.

Een toeslag op de premie is ook mogelijk
Als u nog niet zoveel schadevrije jaren op uw autoverzekering heeft opgebouwd en u heeft een schade kan het ook zijn dat u een negatief aantal schadevrije jaren krijgt. In dit geval berekend de verzekeraar van uw autoverzekering een toeslag op de premie van maximaal 25%.

Hoeveel extra premie gaat u betalen?
Als uw premie op de autoverzekering omhoog gaat, omdat uw korting lager is geworden of u een toeslag heeft gekregen duurt het meerdere jaren voordat u weer op de zelfde korting komt. Uw tussenpersoon of verzekeraar kan aangeven hoeveel meer premie u de komende jaren gaat betalen door het claimen van de schade.

Schade zelf betalen?
Als de extra premie hoger is dan het bedrag van de schade is het financieel gunstiger om de schade zelf te betalen. U kunt dan tot uiterlijk een jaar na de schade het schadsebedrag aan de verzekeraar terug betalen. Uw korting en de premie worden dan hersteld, omdat de verzekeraar per saldo niets heeft hoeven betalen.

Voorbeeld claimen (bron: independer.nl)
Stel, u hebt een auto volledig casco verzekerd. U hebt vier schadevrije jaren en de premie is 575 euro per jaar op trede veertien. Per ongeluk rijdt u met inparkeren tegen een paaltje aan; schade 750 euro. De schade valt niet te verhalen op een tegenpartij, maar u besluit de schade toch te claimen op de verzekering. Wat voor invloed heeft dat op uw premie?

In onderstaande rekentabel kunt u zien dat u het volgende verzekeringsjaar een premie van 900 euro gaat betalen. Als u niet had geclaimd, was dat 540 euro. Dat is 360 euro meer. Het volgende verzekeringsjaar gaat u weer een kortingstrede omhoog. Daardoor daalt de premie weliswaar, maar betaalt u toch meer premie dan wanneer u de schade niet had geclaimd.

  Niet claimen   Wel claimen   Extra premie
Jaar Trede Premie Trede Premie door claim
1 15 € 540,- 9 € 900,- € 360,-
2 16 € 498,- 10 € 811,- € 313,-
3 17 € 476,- 11 € 757,- € 281,-
        Totaal extra: € 954,-

Zo kunt u dus zien dat u in drie jaar tijd 954 euro meer premie gaat betalen terwijl de schade ‘slechts’ 750 euro was. U betaalt dus 204 euro meer dan de werkelijke schade. Op de langere termijn loopt dit alleen maar verder op. Soms is het voor de lange termijn dus interessanter om een schade zelf te betalen. Laat daarom uw tussenpersoon en/of verzekeraar een berekening maken van de gevolgen voor uw premie.

 

Goedkoopste autoverzekeringen vergelijken met hoge kortingen
Besparen op uw autoverzekering? Klik hier om de goedkoopste autoverzekeringen te vergelijken, te berekenen en autoverzekeringen direct met hoge korting online af te sluiten. Jaarlijks automatisch een nieuwe vergelijking van uw autoverzekering om ook nog eens altijd de goedkoopste autoverzekering te houden! Premie autoverzekering berekenen >>

 

Allsecur Autoverzekeringen | Centraal Beheer AutoverzekeringenFBTO Autoverzekeringen | Independer Autoverzekeringen | Inshared Autoverzekeringen | Ohra Autoverzekeringen | Premie.nl Autoverzekeringen | Univé Autoverzeekringen | Verzekeruzelf Autoverzekeringen | Verzekeringssite Autoverzekeringen | Zelf.nl Autoverzekeringen | Autoverzekering bij problemen | Vergelijking AutoVerzekeringen | Dekkingen Autoverzekeringen | Oldtimer Autoverzekeringen | Zakelijke Autoverzekeringen | Beëindigen AutoVerzekeringen | Inloggen AutoVerzekeringen.nl