Auto van de zaak of privé

Als zelfstandig ondernemer kunt u ervoor kiezen om de auto en de autoverzekering op naam van de zaak te zetten of de auto privé te houden. Met uw bedrijfsauto kunt u privé-ritten maken, maar u kunt ook zakelijke kilometers rijden met uw privé-auto. Ten slotte kunt u ook besluiten uw privé-auto in te brengen in uw onderneming. Alle varianten hebben zo hun voor- en nadelen. Wat voor u het meest voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie en hoeveel u zakelijk of privé met de auto rijdt. Over het algemeen is een privé-auto voordeliger. Maar rijdt u weinig zakelijke kilometers en/of heeft u een duurdere auto? Dan kan het juist weer voordeliger zijn om de auto op naam van de zaak te zetten.

Minder dan 500 privé-kilometers
Als u jaarlijks minder dan vijfhonderd privé-kilometers rijdt, ziet de belastingdienst uw auto als een bedrijfsauto voor de inkomstenbelasting. U krijgt dan overigens niet te maken met de bijtelling voor privé-gebruik.

Zakelijk rijden met privé-auto
De kosten van het bezit van uw privé-auto en de autoverzekering mag u niet bij uw onderneming in rekening brengen. Wel mag u voor zakelijke ritten 0,19 cent per kilometer van uw bedrijfswinst aftrekken. In dit bedrag zitten alle autokosten, zoals brandstof, autoverzekering, parkeergeld en onderhoud. U mag deze kosten dus niet apart aan het bedrijf in rekening brengen. U moet wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk zakelijke kilometers met de auto heeft afgelegd.

Daarom is het van belang dat u een goede rittenadministratie bijhoudt (zie website belastingdienst). Ook wanneer u een opdrachtgever kilometervergoeding in rekening brengt, kunt u van deze aftrekmogelijkheid gebruikmaken. Met de vergoeding wordt de belastbare winst verhoogd. Kilometers die u maakt voor woon-werkverkeer tellen trouwens ook als zakelijke kilometers.

Rittenregistratie en fiscus
Heeft u als zelfstandig ondernemer een auto van de zaak en wilt u de bijtelling privé-gebruik vermijden, dan moet u kunnen aantonen dat uw auto voor niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privé-doeleinden wordt gebruikt. U moet elke gereden kilometer verantwoorden en dus registeren. U kunt dit bewijs leveren met een correcte rittenregistratie. De juistheid van uw rittenadministratie kan worden gecontroleerd aan de hand van bijvoorbeeld kantooragenda’s, orderbriefjes, garagenota’s en elektronische routeplanners. Het is raadzaam om de rittenregistratie en deze informatie samen te bewaren, omdat de belastingdienst hierom kan vragen.

De rittenregistratie moet het volgende vermelden:

  • het merk van de auto
  • het type van de auto
  • het kenteken van de auto
  • de periode waarin de auto ter beschikking stond

Voor elke rit moet u vermelden:

  • de datum
  • de begin- en eindstand van de kilometerteller
  • het adres van vertrek en het aankomstadres. Als u vanaf uw werkadres naar een afspraak rijdt en
  • daarna weer terug, schrijft u de aankomst- en vertrekadressen op van zowel de heen- als de terugreis
  • de route die u heeft gereden, als u niet de meest gebruikelijke route heeft genomen
  • of het een privé-rit is of een zakelijke rit is

Black Box

Voor een goede rittenregistratie kunnen ook Black Box-systemen worden gebruikt. Dit zijn geautomatiseerde registratiesystemen die de rittenregistratie ondersteunen. Ze leggen nauwkeurig de met de auto gereden kilometers vast. Vaak is in deze schriftelijke rapportage elke afzonderlijke rit terug te vinden. In dat opzicht kan de Black Box een bijdrage leveren aan het inperken van de administratieve inspanningen, omdat automatisch een veelheid van ritgegevens wordt vastgelegd. De bestuurder geeft zelf aan of het in dit geval om een zakelijke of privé-rit gaat. Net als bij een handmatig bijgehouden rittenadministratie zal daarom een relatie tussen de rapportage en andere bescheiden (agenda’s en dergelijke) nodig blijven. Het samenstel van rapportage en onderliggende bescheiden vormt de (controleerbare) rittenregistratie die als bewijs van het feitelijke gebruik dient voor de belastingdienst.

Auto van de zaak
U kunt ook een auto van de zaak kopen. Alle autokosten zijn dan voor rekening van het bedrijf. Denk bij autokosten aan zaken als de aanschafprijs, motorrijtuigenbelasting, brandstof, verzekering, parkeergeld en onderhoud. Ook de afschrijvingskosten kunt u van de bedrijfswinst aftrekken. Boetes blijven overigens wel voor uw eigen rekening.

Bijtelling
Gebruikt u de auto van de zaak ook privé, dan krijgt u te maken met een bijtelling. Voor het privégebruik moet u een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van de catalogusprijs (inclusief accessoires, BPM en BTW) van de auto en van de zuinigheid van de auto. De bijtelling bedraagt sinds 2008 standaard 25 procent van de cataloguswaarde van de auto inclusief BPM en BTW. Als uw bolide vijftien jaar of ouder is, neemt u niet de cataloguswaarde, maar de marktwaarde als uitgangspunt.

Voor zeer zuinige auto’s is de bijtelling 14 procent. Zeer zuinige auto’s zijn : benzineauto’s met een CO2-uitstoot lager dan 110 gr. per kilometer en dieselauto’s met een CO2-uitstoot lager dan 95 gr. per kilometer. Als u jaarlijks minder dan vijfhonderd kilometer privé rijdt, krijgt u niet te maken met een bijtelling. Natuurlijk moet u de belastingdienst wel kunnen aantonen dat u uw auto nauwelijks privé heeft gebruikt. Als de auto halverwege het jaar is aangeschaft, wordt de bijtelling aangepast naar de tijd dat de auto in het jaar gebruikt is.

Bestelauto
In plaats van een personenauto kunt u er ook voor kiezen een bestelauto aan te schaffen, eventueel met een grijs kenteken. De regels voor privé-gebruik van de bestelauto zijn hetzelfde als voor een personenauto van de zaak. Is de bestelauto bijna uitsluitend geschikt voor het vervoer van goederen, dan moet u de werkelijke waarde van het privé-gebruik berekenen. Dit doet u door het aantal gereden kilometers te vermenigvuldigen met de werkelijk gemaakte kosten per kilometer. Dit bedrag verrekent u met de autokosten.

Bestelauto met grijs kenteken
Een auto met een grijs kenteken (zakelijke auto) kan BPM-vrijstelling krijgen. BPM is de belasting die de eerste eigenaar van een personenauto, bestelauto of motorrijwiel moet betalen. Dat kan een zelfstandig ondernemer dus enorm veel geld schelen. Daarnaast betaalt u met een grijs kenteken minder motorrijtuigenbelasting.

Privé-auto tot auto van de zaak maken
U kunt ervoor kiezen uw privé-auto op naam van de zaak te zetten. De marktwaarde van uw auto telt u tot het ondernemingsvermogen. Het voordeel is dat u alle autokosten kunt aftrekken van de winst. Het nadeel is dat u te maken kunt krijgen met een bijtelling voor privé-gebruik. Maak daarom vooraf een goede berekening om na te gaan of dit wel verstandig is.

BTW en auto van de zaak
U heeft een auto van de zaak gekocht en BTW betaald. Deze BTW heeft u als voorbelasting afgetrokken. Als u de auto ook privé gebruikt (vijfhonderd of meer kilometer per jaar), moet u de afgetrokken voorbelasting jaarlijks corrigeren. Het bedrag dat u hiervoor berekent, hangt af van de waarde van de auto. U berekent 12 procent van 25 procent van de waarde. Dit bedrag geeft u op uw laatste aangifte omzetbelasting van het jaar aan als correctie voor het privé-gebruik van de auto.

Autoverzekering zakelijke auto

Voor het afsluiten van de autoverzekering is het alleen van belang of de auto op naam van een bedrijf staat, de auto (ook) voor het werk gebruikt wordt (m.u.v. woon-/werkverkeer) en of de BTW te verrekenen is. Als dit van toepassing is dient u een zakelijke autoverzekering aan te vragen.

Voor het vergelijken en berekenen van de premie van de zakelijke autoverzekering kunt u aangeven of het 'gebruik' zakelijk is (woon-/werkverkeer wordt gezien als privégebruik), of 'BTW verrekenen' mogelijk is.

 

 

Goedkoopste autoverzekeringen vergelijken met hoge kortingen
Besparen op uw autoverzekering? Klik hier om de goedkoopste autoverzekeringen te vergelijken, te berekenen en autoverzekeringen direct met hoge korting online af te sluiten. Jaarlijks automatisch een nieuwe vergelijking van uw autoverzekering om ook nog eens altijd de goedkoopste autoverzekering te houden! Premie autoverzekering berekenen >>

 

Allsecur Autoverzekeringen | Centraal Beheer AutoverzekeringenFBTO Autoverzekeringen | Independer Autoverzekeringen | Inshared Autoverzekeringen | Ohra Autoverzekeringen | Premie.nl Autoverzekeringen | Univé Autoverzeekringen | Verzekeruzelf Autoverzekeringen | Verzekeringssite Autoverzekeringen | Zelf.nl Autoverzekeringen | Autoverzekering bij problemen | Vergelijking AutoVerzekeringen | Dekkingen Autoverzekeringen | Oldtimer Autoverzekeringen | Zakelijke Autoverzekeringen | Beëindigen AutoVerzekeringen | Inloggen AutoVerzekeringen.nl