Spring naar hoofd-inhoud

WA beperkt Casco autoverzekering

Wat is beperkt casco? Lees hier alles over de beperkt casco dekking voor auto's

Wat is beperkt casco?

Beperkt casco is een uitbreiding van de aansprakelijkheidsdekking?. De aansprakelijkheidsdekking biedt dekking voor schade die aan iemand anders is veroorzaakt. De beperkt casco dekking biedt daarnaast een vergoeding voor schade aan je eigen auto. De beperkt casco dekking biedt dus dekking voor een aantal specifieke risico's. De belangrijkste dekkingen zijn voor brand, diefstal en ruitschade aan de auto. Dit is de meest gekozen dekking voor autoverzekeringen voor bestelauto's van 4 tot 10 jaar oud.

 

Betekenis beperkt casco

In het geval van een autoverzekering is de casco het object dat verzekerd is. Casco is een term die toepasbaar is bij verzekeringen voor motorrijtuigen en pleziervaartuigen. Een beperkt casco dekking is dus een verzekering waarin de auto niet voor alle mogelijke schade is gedekt. De beperkt casco dekking keert een bedrag uit als de auto gestolen wordt of in het geval van brand. Daarnaast is er een vergoeding voor de kosten van de reparatie of vervanging van de autoruit door ruitschade. Een beperkt casco noemen wij ook wel een Mini Casco, WA Extra of WA+ verzekering.

 

Beperkt casco ruitschade

Een van de meest belangrijke redenen voor een beperkt casco is ruitschade. Ruim 30% van de claims bestaat uit ruitschade. Dit kost jaarlijks miljoenen. Bij ruitschade gaat het om schade aan de ruit zelf en gevolgschade door ruitscherven. Ruitschade is niet volledig gedekt met een WA-verzekering. Maar kun je meestal wel zonder gevolgen claimen op de beperkt cascodekking (WA+-verzekering). Dit geldt ook voor schade door relletjes, brandschade, schade door diefstal en joyriding. 

 

Wat is mini casco verzekering?

Een casco mini of mini casco verzekering is een andere benaming voor een Beperkt casco. Deze dekking wordt ook wel WA Extra of WA+ genoemd.

 

Premie beperkt casco verzekering

Eerst wordt de premie voor de aansprakelijkheidsdekking berekend. Daar bovenop komt de aanvullende premie voor de beperkt casco dekking. De premie voor de autoverzekering wordt in de meeste gevallen bepaald door de dagwaarde van de auto. De dagwaarde van de auto is de economische waarde op het moment vlak voor de schade. De dagwaarde is de het bedrag dat je op dat moment gekregen zou hebben bij verkoop. Hoe hoger de dagwaarde van de auto, hoe hoger de premie. Uiteraard zijn de opgebouwde schadevrije jaren ook van grote invloed op de korting en dus de hoogte van de premie. Voor oudere auto's met een lagere dagwaarde kan het toch gunstig zijn om deze beperkt casco te verzekeren, omdat de extra premie beperkt is, maar bijvoorbeeld ruitschades wel vergoed worden.

 

Casco dekkingen vergelijken

SituatieWA dekking Beperkt Casco Volledig Casco 
Schade veroorzaakt aan anderen
Ruitschade en ruitvervanging autoruit of zonnedak (geen krassen) 
Brand, ontploffing, explosie, kortsluiting, zelfontbranding en blikseminslag 
Diefstal, inbraak, verduistering en joyriding of poging daartoe 
Aanrijding met vogels, wild en loslopende dieren (niet voor uitwijken) 
Neerstortende vliegtuigen en daaruit gevallen voorwerpen 
Transport van de auto, m.u.v. krassen en lakschade 
Rellen, relletjes en opstootjes (niet beschadiging met opzet) 
Aardbeving, aardverschuiving, hagel, lawine of overstroming 
Botsen en omslaan  
Te water of van de weg raken  
Van buiten komende onheilen  

Voor welke auto kies ik voor beperkt casco?

Een autoverzekering met een beperkt casso dekking sluit je meestal af voor wat jongere auto's. Bijvoorbeeld voor auto's van ongeveer 5 tot 12 jaar oud. Dan is je auto ook verzekerd voor de grootste schades zoals brand en diefstal en ook voor ruitschade.

Veel gestelde vragen (FAQ) over beperkt casco autoverzekering

Geen. Dit zijn allemaal dezelfde benamingen voor de zelfde dekking voor je autoverzekering. Iedere verzekeraar noemt deze dekking net iets anders.

Nee, alleen ruitbreuk of een sterretje in de ruit is gedekt. Een kras op een ruit meestal niet. Voor de zekerheid kun je de polisvoorwaarden even controleren.

Ja, de leenauto die je van de garage mee krijgt als je eigen auto voor onderhoud of reparatie bij de garage is valt meestal ook onder de dekking van je beperkt casco autoverzekering. Uiteraard geld voor de leenauto dezelfde dekking als voor je eigen auto.