Verzekeringnemer, regelmatig bestuurder en kentekenhouder

De eigenaar is de aanvrager en dus verzekeringnemer van de autoverzekering

Het kenteken van de auto staat op naam van de eigenaar van de auto, de kentekenhouder genaamd. De eigenaar van de auto is degene die ook als verzekeringnemer de autoverzekering aanvraagt. De regelmatig bestuurder kan vervolgens iemand anders zijn. De schadevrije jaren komen op naam van de verzekeringnemer te staan.

Eigenaar auto is aanvrager autoverzekeringen

De eigenaar van de auto is dus verzekeringnemer van de autoverzekering, omdat de eigenaar namelijk aansprakelijk is voor schade die met de auto wordt veroorzaakt. Als de eigen auto schade heeft dan heeft de eigenaar van de auto er belang bij dat de schade door de autoverzekering vergoedt wordt.

Regelmatig bestuurder

De regelmatig bestuurder kan iemand anders zijn dan de verzekeringnemer van de autoverzekering. Bij iedere autoverzekering dient aangegeven te worden wie de regelmatig bestuurder is van de auto. De regelmatig bestuurder is degene die het meeste in de auto zal gaan rijden. De regelmatig bestuurder kan een andere persoon zijn dan de eigenaar van de auto en dus de verzekeringnemer van de autoverzekering. De premie en de korting op de premie van de autoverzekeringen worden mede bepaald aan de hand van het schadeverleden van de regelmatig bestuurder. De schadevrije jaren op een autoverzekering hebben dus altijd betrekking op de regelmatig bestuurder. Het schadeverleden wordt geregistreerd op de regelmatig bestuurder, omdat de regelmatig bestuurder de meeste invloed heeft op het voorkomen of veroorzaken schades.

Autoverzekeringen voor zoon of dochter

Regelmatig bestuurders die jonger zijn dan 24 krijgen vaak een lagere korting op de premie van de autoverzekering, omdat deze statistisch gezien meer schades veroorzaken. Als u of uw zoon of dochter een auto heeft, waar uw zoon of dochter het meeste in rijdt, dan dient uw zoon of dochter ook als regelmatig bestuurder op de autoverzekering opgegeven te worden. Als u, als ouder, eigenaar bent van de auto en uw zoon of dochter rijdt het meeste in de auto bent u verzekeringnemer voor de autoverzekering en dient u als eigenaar de autoverzekering aan te vragen. Uw zoon of dochter dient echter als regelmatig bestuurder opgegeven te worden. Als u dit niet doet loopt u het risico dat de verzekeringsmaatschappij een eventuele schade niet uitbetaald.

Schadevrije jaren autoverzekering overdragen

De schadevrije jaren worden dus door de regelmatig bestuurder opgebouwd en geregistreerd. Meestal is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. U moet dit altijd vooraf aan de verzekeraar vragen en de verzekeraar zal in ieder geval een schriftelijke getekende verklaring vragen. Overigens worden de schadevrije jaren vervolgens wel weer geregistreerd op naam van de verzekeringnemer van de autoverzekering.

Auto van iemand anders lenen

Kijk uit als u een auto van iemand anders leent! Stel dat u een deuk in deze geleende auto rijdt. Als de eigenaar van de auto alleen een autoverzekering voor aansprakelijk (WA) heeft is de eigenaar niet verzekerd voor schade aan de auto zelf. Op uw eigen aansprakelijkheidsverzekering zijn zaken die u leent uitgesloten van de dekking. Dit zou dus betekenen dat u deze schade helemaal zelf zou moeten betalen. Vraag dus eerst even of de eigenaar van de auto een autoverzekering met casco-dekking heeft.

 

Autoverzekering aanvragen

Een autoverzekering voor de eigenaar van de auto aanvragen. De eigenaar van de auto is de verzkeringnemer. Klik hier om de premie voor je autoverzekering te berekenen en de gunstigste autoverzekering direct online via ons aan te vragen.

Veel gestelde vragen (FAQ) over verzekeringnemer, regelmatig bestuurder en kentekenhouder

De hoofdbestuurder wordt ook wel regelmatig bestuurder genoemd. Dit is degene die het meeste in de auto rijdt.

Een afwijkende bestuurder is een andere bestuurder dan degene die op de polis van de autoverzekering is opgegeven als regelmatig bestuurder. Bij de meeste autoverzekeringen is het geen probleem als er iemand anders met de auto rijdt.

Nee. Dat hoeft niet. Het komt vaak voor dat bijvoorbeeld een partner de regelmatig bestuurder is. Dit is voor de meeste verzekeraars voor autoverzekeringen geen probleem. Als iemand anders buiten het gezin de regelmatig bestuurder is, dan zal de verzekeraar hier waarschijnlijk extra vragen over stellen.

De premie van de autoverzekering is mede afhankelijk van de regelmatig bestuurder van de auto. Denk hierbij aan de leeftijd en de postcode van de regelmatig bestuurder die van belang zijn voor de premie van de autoverzekering.

Dat hangt uiteraard af van de situatie, de schade en de verzekeraar. Het kan echter zijn dat de verzekeraar de schade niet gaat vergoeden of slechts een deel gaat vergoeden. Ook kan het zijn dat de verzekeraar het eigen risico verhoogd in het geval van een jonge bestuurder.

Ja. De eigenaar van de auto is ook de kentekenhouder. De eigenaar van de auto moet de autoverzekering afsluiten. Degene die de autoverzekering afsluit is de verzekeringnemer. Als je geen eigenaar bent kun je, over het algemeen, dus ook geen autoverzekering aanvragen.

Nee, de schadevrije jaren worden opgebouwd door de verzekeringnemer. Oftewel de eigenaar van de auto. Uiteraard is het wel van belang of de regelmatig bestuurder schadevrij rijdt of dat de regelmatig bestuurder of een andere bestuurder van de auto een schade veroorzaakt.