Spring naar hoofd-inhoud

Meldcode van je auto

De meldcode van de auto zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van je auto. De meldcode van je auto staat ook apart op je kentekenbewijs vermeld. De meldcode heb je namelijk nodig voor het aanvragen van je autoverzekering. De meldcode van je auto veranderd bovendien ook nooit. De meldcode is overigens iets anders dan de tenaamstellingscode.

Meldcode op het kentekenbewijs

De meldcode staat apart op het deel 1 van je kentekenbewijs vermeld. De meldcode staat direct onder het kenteken. Zie het voorbeeld hiernaast.

De meldcode van de auto veranderd overigens nooit, omdat dit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van de auto is en deze unieke identificatie van de auto nooit veranderd.

Meer informatie over het vinden van je meldcode op het kentekenbewijs, ook voor oudere kentekenbewijzen, kun je vinden op de website van het RDW

 

Meldcode vinden via het chassisnummer van je auto

Iedere auto heeft een chassisnummer als unieke identificatie van de auto. De laatste 4 cijfers van het chassisnummer zijn de meldcode. het chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN) kan op verschillende plekken op de auto te vinden zijn, zoals het dashboard, motorblok, voorzijde autoframe, onder het reservewiel, bij de deur aan de bestuurderszijde of in die wielkast van het achterwiel.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de meldcode

Dan kun je dit het beste aan de verkoper van de auto vragen. Het is verstandig om de autoverzekering af te sluiten voordat je de auto op naam zet. Dan weet je zeker dat je verzekerd bent. De verkoper van de auto weet uiteraard wat de meldcode is. Deze kun je dus het beste bij de verkoper van de auto opvragen.

Nee, de meldcode is de laatste 4 cijfers van het chassisnummer en veranderd voor een auto nooit. Een tenaamstellingsode bestaat uit twee dele van 5 en van 4 cijfers, oftewel in totaal uit 9 cijfers. Met de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs kun je bewijzen dat je eigenaar van de auto bent.

Met de combinatie van kenteken en meldcode kan de verzekeraar zeker weten welke auto verzekerd is. Ook moet de verzekeraar aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) doorgeven dat de auto verzekerd is. Dan weet het RDW dat de auto verzekerd is. Omdat iedere auto verplicht verzekerd moet zijn kan het RDW dit controleren.

Het chassisnummer is het unieke identiteitsnummer van een voertuig. Ieder auto heeft een uniek chassisnummer. Ook wel VIN of framenummer genoemd. Het chassisnummer staat in een vast onderdeel van de auto gegraveerd of ingeslagen.

Een VIN is de afkorting voor Voertuig Identificatie Nummer. Dit wordt ook wel het chassisnummer of framenummer genoemd.

De voertuigcode is de oude benaming voor voortuig identificatie nummer (VIN), oftewel het chassisnummer.