Voorlopige dekking autoverzekering

Voorlopige dekking autoverzekering krijg je meestal direct als je een autoverzekering aanvraagt en de verzekeraar de aanvraag in behandeling neemt. De aanvraag moet dan nog definitief geaccepteerd worden. Tot die tijd is je auto verzekerd. Als je tijdens de voorlopige dekking een schade hebt, dan wordt deze door de verzekeraar uitgekeerd. Uiteraard is de dekking van een voorlopige dekking gelijk aan de aangevraagde autoverzekering.

Wat betekend voorlopige dekking?

Een voorlopige dekking betekend dat je auto voorlopig verzekerd is. De autoverzekering moet dan nog definitief beoordeeld en geaccepteerd gaan worden. Als je een autoverzekering hebt aangevraagd, dan kan de verzekeraar deze voorlopige dekking toezeggen. De dekking waarvoor de auto verzekerd is zal gelijk zijn aan de dekking van de aangevraagde autoverzekering. De verzekeraar gaat de aanvrag voor de autoverzekering verder beoordelen.

Niet altijd een voorlopige dekking

Als je een autoverzekering aanvraagt, dan krijg je niet altijd een voorlopige dekking. Als er iets bijzonders met de aanvraag van de autoverzekering is, dan moet de verzekeraar de aanvraag eerst beoordelen. Dit is bijvoorbeeld het geval met een schadeverleden, rijontzegging, bijzondere of dure auto's en dergelijke.

Autoverzekering vergelijken & afsluiten

Vergelijk, selecteer de gunstigste autoverzekering en vraag online aan

Na voorlopige dekking niet altijd acceptatie

De voorlopige dekking wordt gegeven op basis van een paar gegevens. Als de autoverzekeraar de aanvraag voor de autoverzekering beoordeeld kan het nog altijd zijn dat de verzekeraar de aanvraag toch niet accepteerd. De verekeraar wijst de aanvraag dan af. Op dat moment eindigd ook de voorlopige dekking.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de voorlopige dekking voor je autoverzekering

Met een voorlopige dekking ben je hetzelfde verzekerd als met de aangevraagde verzekering. De nieuwe autoverzekering is eigenlijk al ingegaan, maar allen nog niet definitief.

Nee, niet altijd. Op basis van de ingevulde informatie in de aanvraag doet de verzekeraar een eerste check. Na deze eerste check kan de verzekeraar een voorlopige dekking afgeven. In bijzondere gevallen kan het zijn dat de verzekeraar nog geen voorlopige dekking wil afgeven. Dan wordt de aanvraag eerst definitief beoordeeld. Het kan overigens ook zijn dat je aangevraagde autoverzekering direct wordt geaccepteerd. Dan heb je geen voorlopige dekking, maar definitieve dekking.

Niet met de auto de weg op. Als je een autoverzekering hebt aangevraagd en je hebt geen voorlopige dekking, dan kun je nog niet de weg op met je auto. Je auto is dan namelijk nog niet verzekerd.

Ja, dat kan. Als je een voorlopige dekking hebt gekregen, dan kan de verzekeraar de aanvraag bij de definitieve beoordeling nog altijd afwijzen. Uiteraard krijg je hier een bericht van met daarbij de reden waarom de autoverzekerin niet is geaccepteerd. De voorlopige dekking stopt dan ook.

Geen. Aan een voorlopige dekking zijn geen (extra) kosten verbonden. Eigenlijk is de autoverzekering al, onder voorbehoud van definitieve acceptatie, ingegaan.

Nee. Je betaald pas premie als de autoverzekering definitief is geaccepteerd en ingegaan.

Zo lang als de verzekeraar nodig heeft om je aanvraag voor een autoverzekering te beoodelen. De voorlopige dekking is geldig totdat je personenautoverzekering definitief is geaccepteerd of als je aanvraag wordt afgewezen.

Dat verschilt per verzekeraar. Meestal krijg je geen voorlopige dekking in de volgende gevallen: negatief aantal schadevrije jaren, rijontzegging, strafrechtelijk verleden, betalingsverleden of bijzondere, snelle of een dure auto.