Spring naar hoofd-inhoud

Verzekerd bedrag autoverzekering

Belangrijk voor de premie en de uitkering op je autoverzekering

De premie wordt mede gebaseerd op het verzekerde bedrag van je autoverzekering. Verder bepaald het verzekerd bedrag wat de maximale schade-uitkering is. Voor de verschillende onderdelen van de autoverzekering zijn er verschillende verzekerde bedragen.

Voor aansprakelijkheid is dit het maximale bedrag aan aansprakelijkheidsschade. Voor de beperkt cascodekking is de dagwaarde of de aanschafprijs van de auto het verzekerd bedrag. Voor volledig casco is dat de cataloguswaarde. Bij de ongevallen inzittenden is dit het maximaal uit te keren bedrag per inzittende. Tot slot voor de schade inzittendenverzekering is het verzekerd bedrag het maximale schadebedrag per gebeurtenis.

Verzekerde bedragen wettelijke aansprakelijkheid autoverzekering

Een autoverzekering biedt in ieder geval dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid. Als je aansprakelijk bent voor een schade, dan betaald de verzekeraar deze schade aan de tegenpartij. Het wettelijk verplichte minimale verzekerde bedrag dat de verzekeraar aan een tegenpartij zou moeten vergoeden zijn wettelijk vastgelegd. Dit zijn de verzekerde bedragen die volgens de wet minimaal op een autoverzekering verzekerd dienen te zijn: 

Wetelijk minimum verzekerd bedrag materiële schade (schade aan zaken):€ 1.220.000,-
Wettelijk minimum verzekerd bedragen letsel schade (schade aan personnen):€ 6.070.000,-

Verzekerd bedrag beperkt casco dekking

Met een autoverzekering met een dekking voor beperkt casco vergoed de verzekeraar ook de schade aan je eigen auto in geval van brand, diefstal en ruitschade. Het bedrag dat de verzekeraar maximaal uit keert is onder andere afhanelijk van de dagwaarde van de auto of van de aanschafwaarde als dit in de polisvoorwaarden en in de polis is geregeld. Ook de premie voor de beperkt casco dekking wordt grotendeels bepaald op basis van de dagwaarde van je auto.

Verzekerd bedrag voor de volledig casco dekking

De volledig casco autoverzekering is de meest uitgebreide dekking voor een autoverzekering. Deze allrisk dekking biedt een vergoeding voor bijna alle schades aan je auto. Deze dekking wordt meestal gebaseerd op de cataloguswaarde oftewel de nieuwwaarde van de auto. Vervolgens wordt de cataloguswaarde via een vastgestelde afschrijving jaarlijks verlaag.

Nieuwwaarderegeling autoverzekering

De meeste auto verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto's. De nieuwwaarderegeling betekend dat je de eerste maanden de verzekerde nieuwwaarde van de auto uitgekeerd krijgt als de auto gestolen wordt of total loss is. De duur van de nieuwwaarderegeling kan variëren van 1 tot 5 jaar. Controleer dit dus goed op je polis of in de voorwaarden.

Staat er in de polisvoorwaarden geen nieuwwaarderegeling, dan ontvang je bij het totalloss zijn van je auto de dagwaarde. Kijk dus ook goed naar de periode waarvoor de regeling geldt.

 

Waar kan ik de cataloguswaarde van mijn auto vinden?

Op de website van het RDW kun je op basis van het kenteken de cataloguswaarde van je auto vinden.

  1. Ga naar https://ovi.rdw.nl/
  2. Klik op het laatste tabblad 'fiscaal' om de catalogusprijs te vinden

Verzekerd bedrag ongevallen inzittendenverzekering

Een ongevallen inzittenden verzekering keert een vast bedrag uit in geval van een blijvende invalliditeit of overlijden naar aanleiding van een ongeval met de auto. Het bedrag dat uitgekeerd wordt is altijd een vooraf vastgesteld percentage van het verzekerde bedrag. Een veel voorkomend verzekerd bedrag is € 7.500,- in geval van overlijden en € 22.000,- in geval van blijvende arbeidsongeschiktheid. De premie is dan ongeveer € 1,80 per maand.

Verzekerd bedrag schade inzittendenverzekering

De aanvullende dekking op je autoverzekering voor schade inzittenden heeft ook een verzekerd bedrag. Het verzekerde bedrag voor de schade inzittendenverzekering is het bedrag dat maximaal an schade uitgekeerd wordt aan schade die de inzittenden kunnen hebben na een ongeval. Het verzekerde bedrag ligt meestal tussen de € 500.000,- en de € 2.500,-. Het meest voorkomende verzekerde bedrag is € 1.000.000,-.

Autoverzekeringen vergelijken & afsluiten

Vergelijk, selecteer de gunstigste autoverzekering en vraag digitaal aan