Alarm en beveiligingseisen voor autoverzekeringen

Als je auto voor beperkt of volledig casco verzekerd is, dan eist de verzekeraar soms een SCM gecertificeerd alarm en stelt de verzekeraar beveiligingseisen aan je auto. Aan welke eisen moet de beveiliging van je auto aan voldoen voor de autoverzekering?

Zeker voor duurdere en exclusievere auto's worden door de verzekeraar vaak hogere eisen gesteld aan de beveiliging van de auto. Naast de eis van de verzekeraar is het uiteraard ook goed om diefstal te voorkomen.

Alle auto's in Europa sinds 1998 verplicht een startonderbreker

Sinds 1998 hebben alle nieuwe auto's in Europa verplicht een startonderbreker ingebouwd. Dit komt overeen met KIWA SCM klasse 1. Voor auto's sinds 1998 kun je dus in de aanvraag voor je autoverekering  klasse 1 startonderbreker invullen.

 

Controle van de certificering van het alarmsysteem

Je kunt zelf controleren of je auto is voorzien van een KIWA SCM goedgekeurd alarmsysteem. Op de website van Kiwa SCM kunt u uw kenteken invoeren, waarna u ziet of uw auto is voorzien van een goedgekeurd alarmsysteem.

Kosten van het inbouwen van een alarmsysteem

De kosten voor het inbouwen van een alarmsysteem zijn uiteraard afhankelijk van de gewenste beveiliging en van de auto. De kosten van een alarmsysteem klasse 3 zijn ongeveer € 600,-. De kosten voor het inbouwen van een goed voertuigvolgsysteem inclusief inbouw liggen ongeveer op de € 1.000,- Bij een autovolgsysteem moet je ook rekening houden met de jaarlijkse kosten voor het abonnement voor het continu kunnen volgen van je auto.

KIWA SCM Alarmklassen

Hieronder vind je de functionele eigenschappen van alle soorten beveiligingssystemen.

 

Startonderbrekers (klasse 1)

De eerste soort beveiligingssystemen bestaat uit een elektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering. Deze tweevoudige blokkering bevat in ieder geval een onderbreking van de startmotor en een andere, extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening. Het systeem bevat geen inbraakdetectie en geen alarmering. Bij voertuigen die af-fabriek al zijn voorzien van een goedgekeurde startblokkering werkt deze op het motormanagement.

 

Alarmsysteem (klasse 2)

Klasse 2 alarmsystemen bestaan uit een automatisch inschakelende dubbele blokkering (net als klasse 1), omtrekdetectie en ruimtelijke detectie, akoestisch signalering door middel van een sirene (zonder noodstroom) en optische signalering.

 

Alarmsysteem (klasse 3)

Klasse 3 alarmsystemen hebben naast de beveiliging van klasse 2 een aanvullende sabotagesignalering en hellingdetectie. De sirene die voor de akoestische signalering zorgt, bevat een ingebouwde noodstroomvoorziening. De verbinding tussen de centrale en de sirene vindt plaats via een gecodeerd signaal. Als de draad tussen de sirene en de centrale wordt doorgeknipt, zal de sirene afgaan op de noodstroomvoorziening.

 

Voertuigvolgsystemen VVS of VVSPlus (voorheen klasse 4 en 5)

Met deze systemen is het mogelijk om een gestolen voertuig na de diefstal te traceren. Een voertuigvolgsysteem VVS (voorheen klasse 4 of 5 systeem) is altijd een combinatie van een Kiwa SCM goedgekeurd klasse 1,2 of 3 systeem plus een voertuigvolgsysteem. Het verschil tussen VVS e VVSPlus is dat bij een VVSPlus (voertuigvolgsysteem plus) systeem het voertuigvolgsysteem is voorzien van een "jamming detectie".Een systeem voorzien van jammingdetectie schakelt, wanneer er jamming wordt waargenomen, automatisch een blokkeerconditie in, welke voorkomt dat het voertuig opnieuw gestart kan worden. Jamming detectie is dus een aanvulling op de bestaande specifieke voertuigvolgsystemen.

De diefstal en inbraakmeldingen afkomstig van goedgekeurde systemen worden uitsluitend behandeld door erkende meldkamers (PAC's). Dit zijn dezelfde meldkamers die alarmmeldingen afhandelen voor woonhuisbeveiliging. Alleen deze meldkamers zijn bevoegd om alarmmeldingen door te geven aan de politie. Bij de verzekeraar dient u aan te tonen dat u een abonnement voor uw vertuigvolgsysteem heeft.

 

Hieronder de Kiwa SCM voertuigvolgsystemen:

Kiwa SCM Klasse 1, 2 of 3 + VVS : Kiwa SCM Klasse 1, 2 of 3 + Voertuigvolgsysteem
Kiwa SCM Klasse 1, 2 of 3 + VVSPlus : Kiwa SCM Klasse 1, 2 of 3 + Voertuigvolgsysteem met jamming detectie

TIP! Alarmcertificaat verlengen bij onderhoud van uw auto

Het certificaat van een nieuw alarmsysteem is 3 jaar geldig. Na 3 jaar moet het alarmsysteem van de auto jaarlijks gekeurd worden voor het verlengen van het certificaat. Als u onderhoud aan uw auto laat doen vraag dan ook om keuring van het alarmsysteem. 

Veel gestelde vragen (FAQ) beveiligingseisen autoverzekering

Dat bepaald de verzekeraar van de autoverzekering. In de polisvoorwaarde staan vaak eisen ten aanzien van de beveiligingseisen. Meestal hangt dit af van de auto die je wilt verzekeren. Voor de meeste auto's hebben verzekeraars geen eisen. Voor iets duurdere of sportievere auto's wordt vaak minimaal een startonderbreker gevraagd. Voor duurdere en exclusievere auto's worden de eisen steeds hoger. Voor auto's van € 100.000,- wordt meestal een voertuigvolgsysteem geeist.

Als de beveiligingseisen op je polis van de autoverzekering staan en je auto voldoet niet aan de vereiste beveiligingseisen, dan kan de verzekeraar bij diefstal de uitbetaling van de schade weigeren. De verzekeraar keert de schade dan dus niet uit.

Het certificaat van een nieuw alarmsysteem is 3 jaar geldig. Na 3 jaar moet het alarm jaarlijks gekeurd worden en moet het certificaat verlengd worden.

Na de (her)keuring van de voertuigbeveiliging ontvang je van de garage een ‘Verklaring voertuigbeveiliging’. Hiermee kun je aantonen dat je aan de beveiligingseisen van de autoverzekering voldoet.

De vereiste alarmklasse is afhankelijk van de diefstalgevoeligdheid van uw auto en van de verzekeraar. Vanaf een cataloguswaarde van ongeveer € 50.000,- is meestal beveiligingsklasse KIWA SCM klasse 3 (alarmsysteem met hellingshoekdetectie) vereist. Bij auto's met een nieuwprijs vanaf ongeveer € 80.000,- is meestal KIWA SCM klasse 4 of 5 (alarmsysteem met hellingshoekdetectie en voertuigvolgsysteem) vereist.

Nee, diefstal is niet verzekerd op een wa-verzekering. De beveiligingseisen gelden alleen voor een autoverzekering met beperkt casco of volledig casco (allrisk).

Bij nieuwe auto's kun je dit meestal als optie bestellen. Het later in laten bouwen van een klasse 3 alarmsysteem kost ongeveer € 500,- tot € 800,-.

Een klasse 4 of 5 alarm staat meestal niet standaard in de optielijst voor een nieuwe auto. Bij nieuwe auto's kun je dit meestal als optie bestellen. Het later in laten bouwen van een klasse 3 alarmsysteem kost ongeveer € 600,- tot € 1.000,-. Daarnaast heb je een jaarlijks abonnement nodig van ongeveer € 20,- tot € 250,- per jaar.