Spring naar hoofd-inhoud

Wettelijke aansprakelijkheid (WA) dekking voor een autoverzekering

De autoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering. Je auto moet verplicht verzekerd worden. De auto moet minimaal met een dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekerd te worden. Dit is dus een verzekering voor de schade die je aan iemand anders veroorzaakt.

Wat is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto?

Met een wettelijke aansprakelijksheidsverzekering ben je gedekt tegen de aansprakelijk voor schade aan iemand anders. Deze WA autoverzekering voor wettelijke aansprakelijkheid dekt de schade die je met de auto aan iemand anders toebrengt. De schade aan je eigen auto wordt dus niet vergoed. Dit is de daarom meest gekozen dekking van autoverzekeringen voor auto's die ouder zijn dan ongeveer 10 jaar. De dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid op een autoverzekering heeft overigens meestal een iets uitgebreidere dekking dan de hieronder wettelijk vereiste minimale dekking.

Wet aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WAM)

De WAM, wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen, stelt minimale eisen vast waaraan een autoverzekering moet voldoen. De belangrijkste eisen zijn:

 • Minimaal wettelijk verzekerd bedrag voor schade aan zaken ten minste € 1.220.000,- per gebeurtenis.
 • Als de auto zich in een land bevindt waar een hoger minimum geldt, moet de verzekering voor dat bedrag dekking bieden (in België en het Verenigd Koninkrijk geldt bijvoorbeeld een verplichte ongelimiteerde dekking).
 • De minimale wettelijk verplichte verzekerde som voor schade aan personen, oftewel bij letselschade, is minimaal € 6.070.000,- per gebeurtenis
 • Voor motorrijtuigen die zijn ingericht voor het vervoeren van meer dan 8 personen, exclusief bestuurder, is het minimaal verplichte verzekerde bedrag zelfs € 10.836.000,- per gebeurtenis
 • Bij internationale schadekwesties kan het slachtoffer zijn claim ook indienen in zijn woonland
 • Dekking voor letsel- en materiële schade

Verzekerde bedragen wettelijke aansprakelijkheid

Dit zijn de verzekerde bedragen die volgens de wet vanaf 1 januari 2017 minimaal op een autoverzekering verzekerd dienen te zijn: 

Wetelijk minimum verzekerd bedrag materiële schade:€ 1.220.000,-
Wettelijk minimum verzekerd bedragen letsel schade:€ 6.070.000,-

Voor welke auto kies ik alleen voor wettelijke aansprakelijkheid?

Een autoverzekering met alleen een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid, dus zonder dekking voor de auto zelf, sluit je meestal af voor wat oudere auto's. Bijvoorbeeld voor auto's van ongeveer 10 jaar of ouder. Je sluit deze WA-autoverzekering ook af als je een schade aan je eigen auto zelf kunt betalen.

Premie wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

De premie voor de wettelijke aansprakelijkheidsdekking is van een aantal factoren afhankelijk. Daarnaast bepaald iedere verzekeraar de premie op een andere manier. De premie wordt echter meestal bepaald op basis van het gewicht van de auto, je postcode en het soort auto. Uiteraard zijn de opgebouwde schadevrije jaren ook van grote invloed op de korting en dus de hoogte van de premie.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor je auto NIET

 • Schade veroorzaakt met een gestolen auto;
 • Joyriding zonder geweldpleging is geen diefstal;
 • Schade aan vervoerde zaken,
 • Bestuurder de schade heeft;
 • Schade bij bepaalde gelegenheden, zoals het deelnemen aan snelheids-, regelmatigheids- of behendigheidsritten en – wedstrijden waarvoor een vergunning is afgegeven. (Wanneer een vergunning is afgegeven heeft de organisatie namelijk een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten.)
 • Het verhalen van een schade op een aansprakelijke derde (bij casco en verhaalsrechtsbijstand wel)

Welke autoverzekering moet ik nemen?

Situatie

WA dekking Beperkt Casco Volledig Casco 
Schade aan anderen
Ruitschade en ruitvervanging 
Brand, explosie en kortsluiting 
Diefstal, verduistering en joyriding 
Aanrijding met wild en dergelijke 
Neerstortende vliegtuigen 
Transport van de auto 
Botsen en omslaan  
Te water of van de weg raken  
Van buiten komende onheilen  

Overweeg WEL een aanvullende verhaalsrechtsbijstand af te sluiten

Als iemand anders een schade veroorzaakt, dan ben je niet verzekerd voor het verhalen van je schade op de aansprakelijke tegenpartij. Als je auto casco verzekerd is, dan verhaalt de verzekeraar de casco schade aan je auto op de tegenpartij, maar ook geen letselschade. Voor een paar Euro per maand kun je een verhaalsrechtsbijstandsverzekering afsluiten. Een rechtsbijstandsverzekering verhaalt de casco schade aan je auto, schade aan je spullen en eventueel ook letselschade. Dan hoef je daar zelf dus niet achteraan. Zeker als je alleen een WA-autoverzekering afsluit zou je deze aanvullende dekking voor rechtsbijstand moeten overwegen.

TIP! Bereken toch ook nog even de premie voor de uitgebreidere beperkt casco dekking

Met een dekking voor beperkt casco is je auto ook verzekerd voor diefstal, brand en ruitschade. De extra premie is soms heel erg laag en dus zeker de moeite waard!!

Veel gestelde vragen (FAQ) WA-verzekering

Ja. Sterker nog, je bent wettelijk verplicht om je auto minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren op een WA-autoverzekering.

Soms wel, dat hangt van het soort lease af. Als je een financial lease hebt, dan is dit eigenlijk alleen een lening voor je auto. Dan moet je de auto dus zelf verzekeren met minimaal een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid. Soms ben je volgens het leasecontract ook verplicht om een casco-dekking te verzekeren. Als je een full operational lease hebt, dan is de autoverzekering in de lease inbegrepen. Bij operational lease zijn alle kosten in de lease inbegrepen, soms behalve de brandstofkosten.

TIP! Vergeet bij de aanvraag van de autoverzekering niet aan te geven dat het om een leaseauto gaat.

Nee, met alleen een WA-verzekering is je auto zelf niet verzekerd. Een nieuwe auto heeft meestal veel geld gekost. In geval van diefstal of brand of een slippartij wordt er niets uitgekeerd. Je kunt dan het beste een volledig casco of in ieder geval een beperkt casco autoverzekring overwegen.

Nee, het verhalen van schade die iemand anders veroorzaakt valt niet onder deze verzekering. Bij een cascoverzekering verhaalt de verzekeraar de schade aan je auto. Als je alleen een WA-autoverzekering afsluit is het verstandig om voor een paar Euro per maand een aanvullende verhaalsrechtsbijstand af te sluiten.