Spring naar hoofd-inhoud

Ongevallen inzittendenverzekering (POI/OIV)

Als aanvullende dekking op je autoverzekering voor overlijden of blijvende invaliditeit van een inzittende

De ongevallen inzittendenverzekering keert een eenmalige vast bedrag uit wanneer één of meerdere van de inzittenden, waaronder de bestuurder, onverhoopt komt te overlijden of blijvend invalide raakt als gevolg van een ongeval met de auto. In beide gevallen wordt dus een vast bedrag uitgekeerd voor overlijden of blijvende invaliditeit.

Ongevallen inzittendenverzekering nodig?

Als er vaker mensen in je auto meerijden dat is het zinvol om een ongevallen-inzittendenverzekering af te sluiten. Deze meerijders of de nabestaanden ontvangen dan in geval van een ernstig ongeval in ieder geval een uitkering. Voor de uitkering van de ongevallen inzittenden verzekering maakt het niet uit wat de oorzaak is. De hoogte van de uitkering bepaal je bovendien zelf. De ongevallenverzekering is geen verplichte verzekering. Deze ongevalleninzittendenverzekering kost ongeveer slechts anderhalve Euro per maand. Deze verzekering is een aanvullende dekking op de autoverzekering.

 

Vaste uitkering in geval van een ongeval of overlijden

De ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit in geval van blijvende invaliditeit of overlijden. Afhankelijk van de ernst van de blijvende invaliditeit keert de verzekering een percentage van het verzekerde bedrag uit. De hoogte van dit verzekerde bedrag bepaal je zelf bij het afsluiten van de ongevallendekking. Een voorbeeld van verzekerde bedragen :

 

 

Overlijden

Blijvende invaliditeit

Premie-indicatie

Verzekerd bedrag

€   5.000,-

€ 15.000,-

€   1,21 p/mnd

Verzekerd bedrag

€   7.500,-

€ 22.000,-

€   1,82 p/mnd

Verzekerd bedrag

€ 12.500,-

€ 25.000,-

€   2,72 p/mnd

Wat is het verschil met een schade inzittendenverzekering

Bij lichamelijk letsel of overlijden door een ongeval kunnen er voor de verschillende kosten verschillende verzekeringen van toepassing zijn :

De schade inzittendenverzekering is een uitgebreidere verzekering. Deze vergoed namelijk de werkelijke schade van medische kosten, materiële schade, blijvende invaliditeit en de werkelijke kosten in geval van overlijden. Een ongevalleninzittendenverzekering kan aanvullend naast een schade inzittendenverzekering afgesloten worden.

 

Een losse werknemersschadeverzekering

Voor een zakelijke auto en als je personeel in de auto (mee) rijdt, dan is alleen de ongevallen inzittendenverzekering als aanvullende dekking op de autoverzekering minder geschikt. Als werkgever ben je aansprakelijk voor de eventuele schade van de werknemer tijdens werkuren. Deze vergoedt namelijk geen schade maar een vast bedrag. Als je personeel in de auto rijdt, dan kun je bij de autoverzekering daarom beter een schade inzittendenverzekering afsluiten of nog beter, een losse werknemersschadeverzekering.

 

Wil je een ongevallen inzittendenverzekering aanvragen?

Bij AutoVerzekeringen.nl kun je makkelijk een aanvullende dekking op je huidige autoverzekering aanvragen. De aanvullende dekking als uitbreiding op je huidige autoverzekering toe te voegen is simpel geregeld. Stuur ons even een e-mail en wij maken het verder voor je in orde.

 

Veel gestelde vragen (FAQ) over de ongevallen inzittendenverzekering

Een ongevallenverzekering is vrijgesteld van assurantiebelasting. Over de premie voor de ongevallen inzittenden verzekering wordt dus geen 21% assurantiebelasting berekend.

Als er mensen met je mee rijden. Als er mensen met je mee rijden, dan ben je verantwoordelijk voor je inzittenden. Als je met je inzittenden bij een ongeval betrokken raakt en de inzittenden blijvend invalide worden of zouden overlijden, dan is de uitkering van een bedrag het minste dat je zou kunnen doen. Je kunt ook overwegen om een uitgebreidere schadeinzittendenverzekering af te sluiten.

Je kunt deze direct bij het aanvragen van de autoverzekering als aanvullende dekking aanvragen. Als je de aanvullende dekking later wilt toevoegen, dan kan hoef je alleen even een e-mail aan ons toe te sturen.

Ja, normaal gesproken wel. Er zijn een paar uitzonderingen. Je krijgt bijvoorbeeld een lagere vergoeding als je bewust bij iemand in de auto stapt die onder invloed van alcohol of drugs is. Dit geldt ook bij extra schade die ontstaat als je geen gordel draagt.

Het aantal verzekerde personen is afhankelijk van het aantal gordels in de auto. Als je bijvoorbeeld 5 gordels in de auto hebt, dan zijn er 5 inzittenden verzekerd. Controleer voor de zekerheid de polis en de polisvoorwaarden van de verzekeraar voor het aantal verzekerde inzittenden en het verzekerde bedrag per inzittende.

Nee, deze is niet wettelijk verplicht. Deze aanvullende dekking is echter ook zeker niet overbodig. Als je bij een ongeval betrokken raakt en de passagiers hebben een blijvend letsel of is blijvend invallide, dan is dat uiteraard heel erg vervelend, maar dan ontavngen ze in ieder geval nog een bedrag uitgekeert.