14 dagen bedenktijd voor je autoverzekering

Om de autoverzekering kosteloos per ingangsdatum te annuleren

Als je een autoverzekering afsluit, dan heb je 14 dagen de tijd om je autoverzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum kosteloos te annuleren. Dit heet de polisbedenktijd. Als je de autoverzekering annuleert dan hoef je bovendien geen premie en geen kosten te betalen. De eventueel betaalde premie ontvang je dus terug.

Via AutoVerzekeringen.nl kun je de goedkoopste en gunstigste autoverzekeringen vergelijken en online afsluiten. Als je daarna toch niet tevreden bent met een verzekering die je hebt afgesloten, dan heb je het recht om de verzekering binnen 14 dagen na ontvangst van de polis met terugwerkende kracht per ingangsdatum te annuleren. Kijk wel altijd even in de polisvoorwaarden voor de exacte regeling voor bedenktijd.

 

Zonder opgaaf van reden je verzekering annuleren

De periode van 14 dagen bedenktijd heet de "polis bedenktijd". Binnen deze termijn kun je de autoverzekering zonder opgaaf van reden beëindigen. Je hoeft dan geen premie of kosten te betalen. De verzekering wordt in dat geval als niet afgesloten beschouwd. Het annuleren van je auto verzekering kun je via de PolisMap aan ons door te geven.

 

Verkoop op afstand

Omdat het afsluiten van een autoverzekering via internet wordt ook wel koop op afstand genoemd. Daarom is de wettelijke bedenktijd van 14 dagen van toepassing op autoverzekeringen. De wettelijke regels zijn daarom van toepassing. Ga hier naar het wetsartikel voor verkoop op afstand. Ook kun je op DAS.nl meer informatie vinden over de bedenktijd.

 

Met terugwerkende kracht per ingangsdatum

Als je je bedenkt en de verzekering wilt annuleren gebeurd dit altijd met terugwerkende kracht per ingangsdatum. Ook ontvang je de eventueel betaalde premie voor je personenautoverzekering na annulering terug.

 

Sluit altijd eerst een nieuwe verzekering af

Het zal moeilijk worden om een andere verzekering met een ingangsdatum in het verleden aan te vragen. Zeker als je na de ingangsdatum van de verzekering een schade hebt gehad is het niet verstandig om de verzekering te annuleren. Sluit altijd eerst een nieuwe autoverzekering af voordat je de andere verzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum laat beëindigen.

 

Let op! als je tijdens de bedenktijd schade hebt gehad

Als u de verzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum op basis van de bedenktijd beëindigd wordt dan wordt ook een eventuele schadevergoeding op de verzekering met terugwerkende kracht terug gedraaid. Als je schade hebt gehad is het meestal verstandig om de verzekering niet in de bedenktijd op te zeggen.

 

Beëindiging van de verzekering ná de 14 dagen bedenktijd

Als je de verzekering na de 14 dagen polis bedenktijd wilt beëindigen, dan loopt de verzekering tot minimaal het einde van de afgesproken looptijd van meestal 1 jaar. Meestal is de minimale looptijd dus één jaar. Na dit eerste jaar is de autoverzekering dagelijks opzegbaar en vaak met een opzegtermijn van één maand. Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om de autovanverzekering dagelijks direct op te zeggen. In geval van verkoop van hetgeen je verzekerd hebt, bijvoorbeeld een caravan, auto, motor of woonhuis, is de verzekering per verkoopdatum te beëindigen.

 

Veel gestelde vragen (FAQ) over de 14 dagen polisbedenktijd

Voor klanten van AutoVerzekeringen.nl kan dit heel simpel via de digitale PolisMap. Kies in de polismap voor "wijzigen", kies vervolgens voor "verzekering beëindigen" en selecteer de verzekering die je wilt annuleren. Je kunt dit eventueel ook schriftelijk per post of per e-mail doen. Telefonisch kan dit helaas niet.

Ja, dat kan na 1 jaar of na verkoop van de auto. De verzekeringen hebben namelijk een eerste contractstermijn van 1 jaar. Na dit jaar is de autoverzekering dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand. Als je de auto verkoopt, dan kun je de verzekering uiteraard direct opzeggen.

De 14 kalenderdagen bedenktijd op de dag de dat de verzekeringspolis aan jou is verzonden. Meestal is dit op of rond de ingangsdatum van de verzekering. Als je de polis eerst per e-mail ontvangt en daarna per post, dan geldt de eerste datum.

Nee, dat is niet nodig. Je mag de autoverzekering zonder opgaaf van reden binnen de termijn annuleren.

De bedenktijd is tot 12 uur 's avonds op de 14e dag. Dat is dus om middernacht om 0.00 uur.

Je auto is vanaf de ingangsdatum verzekerd. Als je de autoverzekering binnen de bedenktijd opzegt, dan wordt ook de dekking met terugwerkende kracht beëindigd. Als je in de bedenktijd een schade hebt gehad, dan ben je hier dus niet voor verzekerd. Ook als je nog geen andere autoverzekering hebt en je wordt door de Politie gecontroleerd, dan krijg je een boete.

Als je een autoverzekering hebt aangevraagd, maar je hebt hier toch spijt van, dan heb je het wettelijke recht om de aanvraag te annuleren. Ook als je binnen deze 14 dagen een andere autoverzekering vind, dan kun je de eerste autoverzekering annuleren. Let wel op dat je een autoverzekering niet met terugwerkende kracht vanaf een datum in het verleden kunt afsluiten. Dan loop je dus het risico om tussen de eerste ingangsdatum en de ingangsdatum van de tweede autoverzekering niet verzekerd te zijn.

In de polisvoorwaarden van je autoverzekering staat meestal ook omschreven hoe de opzegging binnen de bedenktijd geregeld is. Ook kun je op DAS.nl meer informatie vinden over de bedenktijd. Ga hier naar het wetsartikel voor verkoop op afstand.

Autoverzekering aanvragen

Klik hier om een premievergelijking voor je autoverzekering te maken en sluit online af. Je hebt 14 dagen bedenktijd om de aanvraag kosteloos te annuleren. Autoverzekering aanvragen >>