Roy-data registratie schadevrije jaren

Voor personen en bedrijven die als verzekeringnemers de (bestel)autoverzekering hebben beëindigd

Roy-data is een digitale roymentsverklaringen-database. Dit is het centrale register waar de schadevrije jaren geregistreerd en geraadpleegd worden door verzekeraars. Bij beëindiging van een autoverzekering of een bestelautoverzekering geeft de verzekeraar een roymentsverklaring af. Met deze royementsverklaring wordt het aantal schadevrijejaren door de verzekeraar aan roy-data doorgegeven en op de verzekeringnemer geregistreerd. Dit kan een bedrijf of persoon zijn. Deze worden dus niet geregistreerd op de regelmatig bestuurder. Het roydata systeem wordt beheert door Stichting EPS. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering worden de schadevrije jaren door de nieuwe verzekeraar opgevraagd bij Roy-data.

Registreerd roy-data ook tussentijds schadevrije jaren?

Voor ieder jaar dat u als regelmatig bestuurder schadevrij rijdt bouwt u schadevrije jaren op. Als je autoverzekering wordt beëindigd dan zal de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren in Roydata registreren. Omdat roydata alleen de royementsverklaringen registreerd heeft roy-data dus alleen informatie van beëindigde autoverzekeringen. Zolang de autoverzekering loopt worden en er dus geen schadevrije jaren geregistreerd. De actuele schadevrije jaren worden door de verzekeraar op uw polis vermeld.

Opbouwen schadevrije jaren in Roy-data

Voor ieder jaar dat u als regelmatig bestuurder schadevrij rijdt bouwt u schadevrije jaren op. Als uw autoverzekering wordt beëindigd dan zal de verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren in Roydata op de verzekeringnemer registreren.

Autoverzekering aanvragen

Klik hier om een premievergelijking voor je autoverzekering te maken en sluit online af. Vul de bij roy-data geregistreerde schadevrije jaren in voor extra korting. Autoverzekering aanvragen >>

Controle schadevrije jaren voor uw autoverzekering in Roy-data

Bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering zal de nieuwe verzekeraar de door u opgegeven schadevrije jaren controleren in het register van Roydata. De verzekeraar houdt deze schadevrije jaren aan, tenzij u schriftelijk uw schadevrije jaren kunt aantonen. Bijvoorbeeld door middel van een leaseverklaring.

Niet eens met de schadevrije jaren in Roydata?

Als u het niet eens bent met het aantal schadevrije jaren dat in Roydata geregistreerd is, dan dient u dit de verzekeraar van uw vorige autoverzekering dit aan te passen. Alleen de verzekeraar van uw vorige autoverzekering kan dit aantal schadevrijejaren voor u aanpassen in Roy-data.

Veel gestelde vragen (FAQ) over Roy-data

Neem dan contact op met de vorige verzekeraar van je autoverzekering. De vorige verzekeraar van je autoverzekering heeft de royementsverklaring afgegeven en het heeft het aantal schadevrije jaren doorgegeven aan roydata. Als deze niet kloppen, dan moet de vorige verzekeraar deze corrigeren.

De schadevrije jaren blijven heel lang in roy-data staan. De opgebouwde schadevrije jaren zijn echter maar beperkt geldig. De nieuwe verzekeraar van je autoverzekering bepaald hoe lang deze geldig blijven. Meestal is dit 1 tot 3 jaar.

Ja, maar meestal is dit maximaal 1 tot 3 jaar. Als je tijdelijk naar het buitenland gaat kun je de autoverzekering beter schorsen, oftewel pauzeren, dan blijven je schadevrije jaren behouden. Niet iedere verzekeraar doet dit echter.

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat de vorige verzekeraar deze nog niet aan roy-data heeft doorgegeven. Het kan ook zijn dat de schadevrij jaren op iemand anders, namelijk de verzekeringnemer van de vorige autoverzekering zijn geregistreerd. Zelfs bij een andreswijziging kan het lastiger zijn voor een verzekeraar om je gegevens te vinden. Je kunt dan het beste de royementsveklaring of de laatste polis van de vorige verzekeraar aan de nieuwe verzekeraar doorsturen, zodat deze roy-data nogmaals kan raadplegen.

Nee, met operational lease bouw je geen schadevrije jaren op. Als je geen lease-auto meer hebt en een eigen auto koopt kun je wel een leaseverklaring bij de leasemaatschappij opvragen. Op de leaseverklaring staat het schadeverleden van je leaseauto. Een groot aantal verzekeraars zijn bereid om op basis van dit schadeverleden extra korting op de premie voor je autoverzekering te geven. Je moet dus eerst bij ons of bij een verzekeraar navraag doen of een leaseverklaring geaccepteerd wordt. Daarna kun je de gunstiste autoverzekeringen vergelijken.