Spring naar hoofd-inhoud

Claimanalyse, een schade claimen of niet

Is de schade groter dan de extra te betalen premie?

Claimanalyse, een schade claimen of niet. Na iedere schade maken wij een claimanalyse. Met deze berekening kun je zien of het claimen van een schade gunstig is of dat je deze beter voor eigen rekening kunt nemen. Een geclaimde schade is namelijk van invloed op je schadevrije jaren, je korting en dus de premie. Je hebt altijd een jaar de tijd om een schade aan de verzekeraar terug te betalen.

 

Hogere korting voor ieder jaar dat je geen schade hebt

Ieder jaar dat je geen schade op je autoverzekering hebt krijg je een extra schadevrij jaar. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie. Als de verzekeraar een schade aan jou of aan de tegenpartij heeft moeten uitkeren dan worden je schadevrije jaren 4 of 5 minder. Als de verzekeraar de schade heeft kunnen verhalen en de verzekeraar zelf per saldo niets  heeft hoeven uitkeren heeft dit geen gevolgen voor je premiekorting.

 

Een toeslag op de premie (malus) is ook mogelijk

Als je nog niet zoveel schadevrije jaren op je autoverzekering hebt opgebouwd en je hebt een schade kan het ook zijn dat je een negatief aantal schadevrije jaren krijgt. In dit geval berekent de verzekeraar van je autoverzekering een toeslag op de premie van maximaal 25%.

 

Hoeveel extra premie ga je betalen?

Als je premie op de autoverzekering omhoog gaat, omdat jouw korting lager is geworden of je een toeslag hebt gekregen, dan duurt het meerdere jaren voordat je weer op de zelfde korting komt. Je intermediair, wij of de verzekeraar kunnen aangeven hoeveel meer premie je de komende jaren gaat betalen door het claimen van de schade.

 

Schade zelf betalen?

Als de extra premie hoger is dan het bedrag van de schade is het financieel gunstiger om de schade zelf te betalen. Je kunt dan tot uiterlijk één jaar na de schade het schadebedrag aan de verzekeraar terug betalen. Jouw korting en de premie worden dan hersteld, omdat de verzekeraar per saldo niets heeft hoeven betalen.

 

Voorbeeld vergelijking schade claimen of niet

Stel, je hebt je auto volledig casco verzekerd. Je hebt vier schadevrije jaren en de premie is 575 Euro per jaar op trede veertien. Per ongeluk rijdt je met inparkeren tegen een paaltje aan; schade 750 Euro. De schade valt niet te verhalen op een tegenpartij, maar je besluit de schade toch te claimen op de verzekering. Wat voor invloed heeft dat op je premie?

In onderstaande rekentabel kun je zien dat je het volgende verzekeringsjaar een premie van 900 Euro gaat betalen. Als je niet had geclaimd, was dat 540 Euro. Dat is 360 Euro meer. Het volgende verzekeringsjaar ga je weer een kortingstrede omhoog. Daardoor daalt de premie weliswaar, maar betaal je toch meer premie dan wanneer je de schade niet had geclaimd.

 Niet claimenWel claimenExtra premie
Door claim
JaarTredePremieTredePremie
115€ 540,-9€ 900,-+ € 360,-
216€ 498,-10€ 811,-+ € 313,-
317€ 476,-11€ 757,-+ € 281,-
Totaal extra premie :+ € 954,-

Zo kun je dus zien dat je in drie jaar tijd 954 Euro meer premie gaat betalen terwijl de schade slechts 750 Euro was. Je betaalt dus 204 Euro meer dan de werkelijke schade. Op de langere termijn loopt dit alleen maar verder op. Soms is het voor de lange termijn dus interessanter om een schade zelf te betalen. Laat daarom door ons, door je tussenpersoon en/of door je verzekeraar een berekening maken van de gevolgen voor je premie.

Autoverzekeringen.nl maakt altijd een claimanalyse voor je

Als je klant bent van AutoVerzekeringen.nl en je hebt een schade, dan maken wij altijd een claimanalyse. Dan weet je precies wat de gevolgen van een geclaimde schade voor je premie zijn. Ook kun je dan een inschatting maken of het financieel gunstiger is om de schade voor eigen rekening te nemen of niet.