Spring naar hoofd-inhoud

Groene kaart autoverzekering

De groene kaart is het internationaal verzekeringsbewijs voor je auto en is in sommige landen verplicht. Het is echter wel verstandig om de groene kaart bij de auto te hebben. Op de groene kaart staan namelijk je verzekeringsgegevens. Daarnaast vragen herstelbedrijven meestal ook om de groene kaart. Ook voor caravans en aanhangwagens is de groene kaart soms verplicht. De groene kaart ontvang je bij AutoVerzekeringen.nl digitaal én per post. Dan kun je de groenekaart namelijk ook in de auto leggen.

Waarom de Groene kaart?

Op de groene kaart staat het polisnummer, de verzekerde landen en de gegevens van hulpdiensten en herstelbedrijven voor de autoverzekering op vermeld. Voor het laten repareren van een schade, een ruitschade of het laten vervangen van een ruit vraagt het schadeherstelbedrijf meestal om de groene kaart. Hier staan alle benodigde verzekeringsgegevens op.

Groene kaart voor de auto verplicht

In Nederland en de meeste Europese landen is het voldoende om een kopie van de groene kaart te hebben. Bijvoorbeeld een eigen print of de digitale groene kaart in je PolisMap. In een aantal landen is het verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben en te kunnen laten zien. Heb je geen originele groene kaart op papier? Vraag deze dan aan via je verzekeraar of als je bij ons verzekerd bent via de digitale PolisMap. Deze landen zijn onder andere :

 • Albanië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Bulgarije (niet verplicht, wel advies)
 • Iran
 • F.Y.R.O.M. (Macedonië)
 • Israël
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Servië
 • Rusland
 • Tunesië
 • Turkije
 • Wit-Rusland

Groene kaart voor caravan of aanhanger verplicht

De wettelijke aansprakelijkheid voor aanhangwagen is meeverzekerd op de autoverzekering zolang de aanhangwagen of caravan aan de auto gekoppeld is. Aanhangwagens en caravans onder de 750 kg staan op de groene kaart van de auto vermeld. Op de groene kaart van de autoverzekering dient dan de code "AF" te staan. Voor een aanhanger of caravan die zwaarder is dan 750 kg is het in een aantal landen verplicht om naast de groene kaart voor de autoverzekering ook een aparte groene kaart voor de aanhangwagen te hebben. Deze landen zijn onder andere Spanje, Duitsland en Polen.

Tweede groene kaart aanvragen

De groene kaart voor uw caravan kunt u meestal aanvragen bij de verzekeringsmaatschappij van uw autoverzekering door een kopie van uw caravankentekenbewijs op te sturen. Wijzigingen in de toekomst moet u, net als bij uw auto, aan de verzekeringsmaatschappij doorgeven.

Nieuwe groene kaart aanvragen

De groene kaart ontvang je altijd bij het afsluiten van je autoverzekering. Ook bij iedere jaarlijkse verlenging ontvang je een nieuwe groene kaart. Als je de groene kaart voor uw autoverzekering kwijt bent dan kun je deze bij de verzekeraar van je autoverzekering aanvragen. Als klant van AutoVerzekeringen.nl kun je via de PolisMap van AutoVerzekeringen.nl een nieuwe groene kaart aanvragen.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de groene kaart

Of internationaal verzekeringsbewijs voor je autoverzekering

Je groene kaart van de autoverzekering is geldig tot de einddatum die op je groene kaart staat vermeld. Deze einddatum is 1 maand na de verlengingsdatum of einddatum van je verzekeringsbewijs.

Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvang je een groene kaart als internationaal verzekeringsbewijs dat je bestelauto verzekerd is. Ieder jaar dat je autoverzekering verlengd wordt ontvang je een nieuwe groene kaart die ook weer een jaar geldig is.

Nee, de extra groene kaart voor je aanhangwagen of caravan moet je apart opvragen bij de verzekeraar van je autoverzekering. Als je verzekerd bent via AutoVerzekeringen.nl kun je deze heel eenvoudig aanvragen via ons speciale formulier.

Als je bij AutoVerzekeringen.nl verzekerd bent, dan ontvang je de groene kaart per e-mail. De groene kaart zijn de laatste 2 pagina's van de polis die als bijlage bij de e-mail zijn bijgevoegd. De groene kaart kun je ook vinden in de digitale PolisMap of via de PolisMap App. Via de PolisMap kun je eventueel ook een nieuwe groene kaart aanvragen.

Op je groene kaart staat een uniek nummer. Dit nummer op de groene kaart heb je bijvoorbeeld nodig als je een schadeformulier moet invullen. Het nummer van de groene kaart staat bij '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van je autoverzekering, de code van je verzekeraar en de code van het land waarin je woont.

In de tabel met landcodes onder '8. dekkingsgebied' op de groene kaart kun je zien in welke landen je dekking hebt voor je autoverzekering. Op de groene kaart staat het telefoonnummer van de VbV-Helpdesk die direct moet bellen als je auto gestolen is. Op de groene kaart staat het telefoonnummer van de hulpdienst bij een ongeval en het telefoonnummer van de hulpdienst bij pech als deze is meeverzekerd op je autoverzekering. Ook staat er op de groene kaart bij welk herstelbedrijf je het beste een ruitschade of een blikschade kunt laten repareren. De herstelbedrijven kun je ook heel simpel vinden via www.mijnschadehersteller.nl.

De groene kaart hoef je in de meeste Europese landen niet verplicht bij je te hebben. Wij sturen de groene kaart daarom per e-mail. Dit is sneller en milieuvriendelijker dan per post. Je kunt hem bijvoorbeeld ook opslaan op je telefoon. Printen kan natuurlijk ook. Dat hoeft overigens niet in het groen, een zwart-wit variant is tegenwoordig ook toegestaan. Klanten van AutoVerzekeringen.nl kunnen de groene kaart ook terug vinden in de digitale PolisMap en in de PolisMap App.

In Nederland heb je geen groene kaart nodig, maar het is wel handig, omdat hier al je verzekeringsgegevens op staan. Bij het invullen van een aanrijdingsformulier heb je al je gegevens direct bij de hand. Bovendien vragen schadeherstellers graag om de groene kaart, omdat ze de schade dan vaak rechtstreeks met de verzekeraar kunnen afhandelen. In het buitenland is het handig omdat er naar gevraagd kan worden door de douane, de politie of in geval van schade.

Autoverzekering aanvragen

Klik hier om via ons de premie voor je autoverzekering te berekenen en de gunstigste autoverzekering direct online via ons aan te vragen. Autoverzekering aanvragen >>