Schadevrije jaren autoverzekering

Schadevrije jaren voor autoverzekering bouw je op door in één jaar geen schade te claimen op je autoverzekering. Voor ieder jaar dat je schadevrij rijdt krijg je een extra schadevrij jaar. Voor iedere schade worden een aantal schadevrije jaren in mindering gebracht. Voor ieder schadevrij jaar krijg je een korting op je premie. De schadevrije jaren worden opgebouwd door de regelmatig bestuurder. De schadevrije jaren worden geregistreerd op naam van de verzekeringnemer. De schadevrije jaren worden geregistreerd bij Roy-data.

 

Premie autoverzekeringen en schadevrije jaren

De premie voor de autoverzekeringen wordt door veel verschillende factoren bepaald, zoals het gewicht van de auto, de waarde van de auto, de postcode en dergelijke. Op basis van deze gegevens wordt de bruto premie voor autoverzekeringen bepaald. Daarnaast krijg je een korting op de premie van de autoverzekering als je schadevrij rijdt.

 

Hoe werkt de korting op uw autoverzekering?

Ieder jaar dat je geen schade hebt, ontvang je een korting (bonus) op de bruto premie van de autoverzekering. Deze jaren zonder schade heten de schadevrije jaren. De korting wordt bepaald aan de hand van een kortingstabel. Dit kortingsschema wordt bonus-/malusladder of BM-ladder of schadevrije jaren tabel genoemd. Voor ieder extra schadevrij jaar op de autoverzekering stijgt u een stapje op de kortingsladder. Deze korting kan oplopen tot 80% van de bruto premie van de autoverzekering.

 

Minder korting op uw autoverzekering door schade

Als je in één jaar een schade heb op de autoverzekering dan val je 4 of 5 stappen terug op de ladder of tabel en krijg je een lagere korting (bonus of malus) op je premie. Het duurt ongeveer 5 jaar voordat je weer de zelfde korting op je autoverzekering krijgt. Als je een kleinere schade hebt kan het zinvol zijn om deze niet te claimen op je autoverzekering, maar om deze zelf te betalen, omdat de extra premies over de komende jaren hoger zijn dan het schadebedrag. Heb je twee schades in één jaar dan val je extra hard terug op de bonus/malusladder. Dit is namelijk 2 keer 5 schadevrije jaren is 10 schadevrije jaren minder. Het is zelfs mogelijk dat je een premietoeslag (malus) krijgt. Meestal is deze toeslag maximaal 25% van de bruto premie. Je kunt niet minder dan -5 schadevrije jaren hebben. Zie het voorbeeld hieronder.

 

Vanaf 1 januari 2014 meer duidelijkheid opgebouwde schadevrije jaren

Vanaf 2014 hebben verzekeraars afgesproken dat je minimaal 1 keer per jaar een opgave krijgt van uw actuele stand van de schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren staat meestal op de polis van je autoverzekering vermeld.

 

Vanaf 1 januari 2016 uniforme tabel voor schade vrije jaren

Vanaf 2016 gebruiken alle verzekeraars dezelfde tabel voor de schadevrije jaren. Hierdoor wordt het duidelijk hoe je schadevrije jaren opbouwt en wat er gebeurt met je schadevrije jaren als je een schade hebt. De kortingen bij een bepaald aantal schadevrije jaren blijft wel per verzekeraar verschillend.

 

Voorbeeld van een Bonus-/Malusladder

Hieronder zie je een voorbeeld van een Bonus-/Malusladder of kortingstabel voor autoverzekeringen. Iedere verzekeraar hanteert dezelfde tabel maat verschillende kortingen en kortingspercentages (zie 2e kolom). Als je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd start je op de basistrede. Meestal is dit trede 6 en start je dus op een korting op de bruto basispremie van 40%. Ook dit is per verzekeraar verschillend. Als je een jaar geen schade hebt gehad ga je in jaar 2 een trede omhoog naar trede 7 en krijg je bijvoorbeeld 50% korting op de premie van je autoverzekering. Hebt je in een jaar 1 schade dan val je in dit voorbeeld terug van trede 6 naar trede 1 en krijg je bijvoorbeeld een toeslag van 25% op de premie van uw autoverzekering.

TredeKortingSchadevrije jarenZonder schadeNa 1 schadeNa 2 schadesNa 3 schades
2180,0%15 of meer+1 jaar1050
2080,0%141594-1
1980,0%131483-2
1880,0%121372-3
1780,0%111261-4
1680,0%101150-5
1580,0%9104-1-5
1479,0%893-2-5
1378,0%782-3-5
1277,0%671-4-5
1176,0%560-5-5
1075,0%45-1-5-5
972,5%34-2-5-5
870,0%23-3-5-5
765,0%12-4-5-5
660,0%01-5-5-5
550,0%-10-5-5-5
430,0%-2-1-5-5-5
320,0%-3-2-5-5-5
210,0%-4-3-5-5-5
10,0%-5-4-5-5-5

 

Bonus/malusverklaring en Roydata

Enige tijd terug ontving je na het beëindigen van een verzekering een bonus/malusverklaring van de verzekeringsmaatschappij. Deze verklaring van het aantal opgebouwde schadevrije jaren kon je gebruiken om aan de nieuwe verzekeraar aan te tonen hoeveel schadevrije jaren je had opgebouwd, zodat je bij de nieuwe verzekeraar ook weer korting kon krijgen. Inmiddels wordt dit digitaal geregistreerd in een centraal register dat Roydata heet. De oude verzekeraar van de autoverzekering meldt na het beëindigen van de autoverzekering het aantal schadevrij jaren aan Roy-data. De nieuwe verzekeraar vraagt het aantal schadevrije jaren voor de autoverzekering op in Roydata.

 

Schadevrije jaren voor de autoverzekering met een leaseauto

Als je eerst een leaseauto had en nu een eigen auto koopt of hebt gekocht, dan heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd op een eigen autoverzekering. Niet alle verzekeraars accepteren de schadevrije jaren van een leaseauto voor de nieuwe autoverzekeringen. Onder bepaalde voorwaarden nemen wij de schadevrij jaren van de leaseauto wel over op de nieuwe autoverzekering. Wij hebben een officiële schriftelijke leaseverklaring van de leasemaatschappij nodig, met een overzicht van alle periodes dat je met leaseauto's hebt gereden, een opgave van het kenteken per periode en het complete schadeverleden van alle leaseauto's. Stuur deze verklaring eerst per mail aan ons toe, dan weet je vooraf of je korting op de autoverzekeringen krijgt toegekend.

 

Schadevrije jaren op de autoverzekering met no-claim beschermer

Met een no-claim beschermer bij de autoverzekering behoud je de opgebouwde korting in geval van schade. De korting op de premie van de autoverzekering blijft dan in geval van schade het zelfde, maar het aantal schadevrije jaren wordt wel lager. Bij het overstappen naar een andere autoverzekering, dan wordt de premie gebaseerd op de werkelijke schadevrije jaren en niet op basis van de hogere korting met behulp van de no-claim beschermer.

Je schadevrije jaren behouden na een schade

Maak na iedere schade een claimanalyse. Na een schade verlies je 5 schadevrije jaren, waardoor je terug valt in de B/M-treden, waarmee je een lagere korting krijg en je dus een hogere premie gaat betalen. Als je de schade echter aan de verzekeraar terug betaald, dan blijven je schadevrije jaren behouden, waardoor je recht houdt op de hogere premiekorting. Daardoor betaal je dus minder premie. Zeker als het om een kleine schade gaat, kan het financieel interessant zijn om het lage bedrag van de schade terug te betalen en de hoge korting op je premie te behouden. Dit kun je berekenen door middel van een zogenaamde claimanalyse. AutoVerzekeringen.nl maakt na iedere schade automatisch een claimanalyse. Ook dat is onderdeel van onze VIP schadeservice.
 

Autoverzekeringen vergelijken & afsluiten

Vergelijk, selecteer de gunstigste autoverzekering en vraag digitaal aan

Schadevrije jaren overdragen aan een partner

De verzekeringnemer bouwt de schadevrije jaren op een autoverzekering op. De verzekeringnemer is meestal op wiens naam de auto en het kenteken geregistreerd staat. Het kan ook zijn dat je meerdere auto's op je naam hebt staan en per auto gelijktijdig meerdere keren schadevrije jaren opbouwt. Ook als je een andere reglmatig bestuurder op de autoverzekering hebt staan, bijvoorbeeld je partner, dan bouwt de verzekeringnemer de schadevrije jaren op. Bij de meeste verekeraars is het overigens wel mogelijk om de schadevrije jaren over te dragen aan je partner. Dit kan meestal via een ondertekende partnerverklaring.

 

Real-time registratie schadevrije jaren (vanaf 01-07-2024)

Vanaf 1 juli 2024 zullen de verzekeraars een nieuw systeem voor de registratie van schadevrije jaren gaan gebruiken. Deze innovatie, gebaseerd op blockchain technologie, belooft een ware revolutie te brengen in de manier waarop schadevrije jaren worden bijgehouden. Het nieuwe systeem voor de registratie van schadevrije jaren zal gebaseerd zijn op blockchain technologie. Deze innovatie biedt real-time inzicht in het aantal schadevrije jaren, zowel voor verzekerden als verzekeraars. Verzekerden hoeven niet langer zelf het aantal opgebouwde schadevrije jaren door te geven bij het afsluiten van een motorrijtuigenverzekering. Verzekeraars kunnen direct toegang krijgen tot het juiste aantal vanuit het systeem. Dit resulteert in meer transparantie, efficiëntie en gebruiksgemak voor alle partijen.

Veel gestelde vragen (FAQ) over schadevrije jaren

Je verzekeraar houdt de schadevrije jaren voor je lopende autoverzekering bij. Op de polis van je autoverzekering staat ieder jaar hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Na het beëindigen van je autoverzekering ontvang je een zogenaamde royementsverklaring met daarop de opgebouwde schadevrije jaren. Vervolgens registreerd de verzekeraar deze ook bij in de centrale royementsverklaringen-database van Roy-data.

De meeste verzekeraars accepteren schadevrije jaren van 1 tot 3 jaar terug. Dit hangt dus af van je nieuwe verzekeraar.

Dit komt door een (schuld)schade. Als je bijvoorbeeld 2 schadevrije jaren hebt opgebouwd en je claimt daarna een schade, dan val je terug naar bijvoorbeeld -3 schadevrije jaren. Je kunt maximaal terugvallen naar -5 schadevrije jaren.

Je kunt hiervoor niet de schadevrije jaren van de eerste auto gebruiken. Voor een extra tweede auto begin je voor de autoverzekering weer op 0 schadevrije jaren, ongeacht hoeveel schadevrije jaren je dus op je eerste auto hebt opgebouwd. Schadevrije jaren worden per persoon en per motorrijtuig opgebouwd. Als je twee auto's bij dezelfde verzekeraar verzekerd, dan hebben een aantal verzekeraars een tweede gezinsauto regeling, waardoor je op de tweede auto soms ook extra korting kunt krijgen. Het aantal schadevrije jaren start voor deze tweede auto echter wel op 0.

Ja, dat klopt. Als je in een jaar een schade hebt gehad, maar de schade is verhaald op een aansprakeljike tegenpartij, dan bouw je wel een extra schadevrij jaar op.

Als je een schade hebt, dan worden er 5 schadevrije jaren van de opgebouwde schadevrije jaren afgetrokken.

Ja, dat kan. Als je de schade aan de verzekeraar terug betaald. Je schadevrije jaren blijven dan behouden. Je hebt recht op de hogere premiekorting. Daardoor betaal je dus minder premie. Zeker als het om een kleine schade gaat, kan het financieel interessant zijn om het lage bedrag van de schade terug te betalen en de hoge korting op je premie te behouden. Dit kun je berekenen door middel van een zogenaamde claimanalyse. AutoVerzekeringen.nl maakt na iedere schade automatisch een claimanalyse.

Nee, ruitschade zorgt niet voor een terugval in schadevrije jaren. Volgens de gemeenschappelijke afspraken van verzekeraars lijdt een ruitschade, inclusief breken of barsten niet tot terugval. Wel kan het zijn dat een verzekeraar in zijn voorwaarden heeft staan dat je in dat jaar geen extra schadevrij jaar opbouwt.

Nee, bij schade aan je auto door brand, ontploffing, kortsluiting of blikseminslag verlies je geen schadevrije jaren. Dit komt omdat dit, over het algemeen, volledig buiten je schuld om plaats vind.

Ook in geval van schade aan je auto door diefstal, joyrijden of inbraak worden je schadevrije jaren niet verminderd.

Nee, dat is niet mogelijk. Soms is het wel mogelijk om een no-claimbeschermer of bonusmalusbeschermingsverzekering af te sluiten. Je kunt dan een schade claimen, waarna je korting en premie ongewijzigd blijven. Het aantal schadevrije jaren wordt echter wel met 5 verlaagd. Als je dan overstapt naar een andere verzekeraar heb je dus wel recht op minder schadevrije jaren.

Het kan zijn dat je vorige verzekeraar de gegevens van de schadevrije jaren bijvoorbeeld iets later aanlevert. Een andere mogelijkheid is dat je schadevrije jaren niet zijn afgegeven op jouw naam. Houd er daarbij goed rekening mee dat schadevrije jaren worden afgegeven aan de polishouder/verzekeringnemer en niet aan de regelmatig bestuurder.