Schadevrije jaren verliezen, ook als het niet jouw schuld is?

Ontdek hoe jij je schadevrije jaren kunt gebruiken om korting te krijgen op je autoverzekering. Leer meer over de bonus/malus ladder en hoe je schadevrije jaren worden beïnvloed door schades. Lees hier meer over hoe je schadevrije jaren overdraagbaar worden in geval van overlijden en echtscheiding.

Het is verstandig om je te verzekeren tegen schade die je kunt oplopen met je auto. Door schadevrije jaren op te bouwen kun je korting krijgen op je autoverzekering. Dit komt omdat een verzekeraar mensen met een lage schadehistorie als betrouwbare klanten beschouwt. Als je lange tijd schadevrij rijdt, dan kun je een lagere premie betalen voor je verzekering.

Verzekeraar houdt schadevrije jaren bij

Schadevrije jaren worden door je verzekeraar bijgehouden. Je verzekeraar houdt in de gaten hoe vaak je schade claimt en hoeveel schade je hebt gemaakt. De verzekeraar gebruikt deze informatie om je premie te bepalen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie zal zijn.

Bonus/malus ladder

Als je schade hebt geclaimd, dan zal je verzekeraar de premie verhogen. De verzekeraar zal namelijk je aantal schadevrije jaren terugzetten en je lager zetten in de bonus/malus ladder. De bonus/malus ladder is een stapsgewijze verhoging of verlaging van de premie, afhankelijk van de schade die je hebt gemaakt.

Wel of geen terugval schadevrije jaren

Ook als je schade hebt door iets wat je niet hebt veroorzaakt, zoals vandalisme of een aanrijding, dan zal je verzekeraar je schadevrije jaren terugzetten. Als je verzekeraar de schade kan verhalen op de tegenpartij, dan zal je geen schadevrije jaren verliezen. Sommige schades, zoals schade door brand of schade aan ruiten, zijn ook uitgesloten van een terugval in schadevrije jaren.

Overnemen schadevrije jaren

Het is belangrijk om te controleren of het aantal schadevrije jaren correct is overgenomen bij het aangaan van een autoverzekering. Meestal staan ze vermeld op het polisblad. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat sinds 2022 schadevrije jaren overdraagbaar zijn in geval van overlijden of echtscheiding.

Controleer je autoverzekering

Het is dus verstandig om je te verzekeren tegen schade die je kunt oplopen met je auto. Door je schadevrije jaren op te bouwen kun je korting krijgen op je autoverzekering. Als je schade hebt geclaimd, dan zal je verzekeraar je een premieverhoging opleggen en je terugplaatsen in de bonus/malus ladder. Ook als je schade hebt door iets wat je niet hebt veroorzaakt, zoals vandalisme of een aanrijding, dan zal je verzekeraar je schadevrije jaren terugzetten. Controleer daarom altijd of het aantal schadevrije jaren op je polisblad correct is en weet dat je schadevrije jaren overdraagbaar zijn in geval van overlijden of echtscheiding.

Bron: Adfiz.nl