Stijging Autoverzekeringspremies: Gemiddelde Premie Neemt Toe met 19,6%

Het is een schok voor veel autobezitters wanneer ze hun nieuwe verzekeringspolis ontvangen. Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat de premie in vergelijking met juni vorig jaar met maar liefst 19,6% is gestegen. Dit komt neer op een gemiddelde premiestijging van 160 euro in slechts één jaar tijd. De premie voor de WA-verzekering is zelfs verdubbeld in een periode van zeven jaar. De kans op schade varieert per regio, wat resulteert in grote regionale verschillen.

Stijging van Diverse Autoverzekeringen

Volgens Independer zijn ook andere autoverzekeringen aanzienlijk gestegen in het afgelopen jaar. De allrisk-verzekering steeg gemiddeld met 8% in één jaar, wat voor consumenten neerkomt op een extra betaling van gemiddeld 80 euro. De WA +-verzekering steeg zelfs met gemiddeld 14,1%, wat neerkomt op een extra bedrag van 118,90 euro. Menno Dijcks, autoverzekeringsexpert bij Independer, verklaart de kostenstijging als volgt: "De premie volgt de markttrends. Zo namen bijvoorbeeld het aantal verkeersongevallen met ruim 10% toe in 2022 in vergelijking met 2021. Bovendien zijn reparaties in het afgelopen jaar duurder geworden door stijgende arbeidskosten en de prijzen van benodigde onderdelen. Al deze factoren hebben invloed op de hoogte van de premie."

Dekkingsverschillen tussen Verzekeringen

Als autobezitter ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. In de meeste gevallen is schade aan een andere auto gedekt, maar schade aan je eigen auto wordt niet vergoed. De WA +-verzekering, ook wel bekend als beperkt casco-dekking, dekt echter wel schade aan bepaalde onderdelen van je eigen auto. De meest uitgebreide en daardoor duurste verzekering is de allrisk autoverzekering, waarbij je ook verzekerd bent voor schade aan je eigen auto. Menno Dijcks, auto-expert, merkt op: "Als we kijken naar de WA-verzekering, dan is de premie in zeven jaar en twee maanden tijd verdubbeld. Een aanzienlijke stijging dus."

Regionale Premiestijgingen

In alle provincies is de gemiddelde autopremie gestegen. Drenthe (+16,2%), Friesland (+15,9%) en Groningen (+15,*) noteerden de hoogste procentuele stijgingen. Drenthe heeft de hoogste gemiddelde stijging van €110 per jaar. Brabanders komen er relatief gunstigvanaf met een stijging van "slechts" 9,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Menno Dijcks, autoverzekeringsexpert, legt uit: "Als je verhuist, heeft dit invloed op de premie. De plaats waar je woont, bepaalt namelijk de hoogte van de premie. Zelfs binnen dezelfde gemeente kan dit al verschillen. Verhuis je naar een gebied met bijvoorbeeld minder auto-inbraken dan je vorige adres, dan kan dit gunstig zijn voor je premie. Een verhuizing is dan ook een uitgelezen kans om de verzekering opnieuw te vergelijken en te kijken welke verzekering het beste bij je past."

Wil je weten hoeveel de premie in jouw provincie is gestegen? Bekijk de kaartjes van Independer voor meer informatie. Het is al jaren zo dat Zuid-Holland en Noord-Holland de hoogste premies hebben. Mensen in Zuid-Holland betalen nu gemiddeld €107 meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit komt neer op een jaarlijkse premie van gemiddeld €1030. Ook in Noord-Holland (€950) en Utrecht (€915) betalen inwoners aanzienlijke jaarpremies voor hun autoverzekeringen, inclusief WA-, WA +- en allrisk-verzekeringen.

Voor meer informatie over premiestijgingen per provincie kun je terecht op de volgende link: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/premie/onderzoek/premie/gestegen