Wie krijgt de schadevrije jaren van de autoverzekering na een scheiding?

Wie de gezinsauto op zijn of haar naam heeft staan, bouwt schadevrije jaren op en daarmee een premiekorting. Die kan flink oplopen.

In geval van een scheiding krijgt de ex-partner echter ineens een veel hogere verzekeringspremie gepresenteerd. Het is goed om je dit tijdig te realiseren en er afspraken over te maken.

Onderzoek heeft aangetoond dat in zes op de tien gevallen de autoverzekering van de gedeelde gezinsauto afgesloten wordt op naam van de man. Stellen die een auto delen, kiezen er vaak voor de auto op naam te zetten van degene met de meeste schadevrije jaren. Een logische en begrijpelijke gedachte, want dat levert een lagere maandpremie op. Het nadeel is alleen dat deze partner steeds meer jaren opbouwt en de andere partner op nul blijft steken.

Vier keer zo duur

Wanneer na de scheiding de partner zonder schadevrije jaren zelf een verzekering gaat sluiten, kan de teleurstelling groot zijn. Per maand kan de verzekering wel vier keer zo duur worden. Ook kan er geen beroep worden gedaan op de schadevrije jaren die in het verleden met een eigen auto werden opgebouwd.

Schadevrije jaren 3 jaar geldig

Het aantal schadevrije jaren verloopt namelijk over het algemeen na drie jaar (er zijn verzekeraars die vier jaar hanteren). Wanneer je drie jaar geen autoverzekering op jouw naam hebt staan, ben je al je schadevrije jaren kwijt.

Leaseverklaring

Leaserijders hebben hier bijvoorbeeld ook mee te maken, maar zij kunnen vragen om een leaseverklaring waarin staat hoeveel jaar zij in de auto van de zaak hebben gereden zonder schade.

Wat te doen?

De meeste verzekeraars staan toe dat je in geval van een scheiding de schadevrije jaren aan de andere partner overhevelt. Bij sommige verzekeraars is het bovendien mogelijk om de schadevrije jaren te verdelen over beide partners. Informeer hier goed naar, leg de afspraken vast en zorg dat het een onderdeel is van de andere financiële afspraken die je met je ex-partner maakt.

 

Bron: Adfiz.nl